Cato Lyngøy

50.000 laks dør hver dag

- Vi kan ikke være bekjent av å ha 12 prosent dødelighet i norsk oppdrettsnæring. Dessuten bør vi ha null-toleranse mot rømming.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

Cato Lyngøy er biologisk direktør i Pan Fish ASA. På Norges forskningsråd sin Havbrukskonferanse i Bergen i går, tok han kraftig til orde for å gjøre nye fremstøt for å bedre helsesituasjonen i norsk oppdrettsnæring.- Med 12 prosent dødelighet betyr det at rundt 50.000 laks dør hver dag. Vi har ingen oversikt over hva som er årsaken til dødeligheten, sier han til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Lokalt og i de enkelte selskap har de oversikt over hva som er årsaken til dødelighet, men samlet på et nasjonalt nivå finnes det ikke oversikt.
- Dødeligheten bør ned fra 12 prosent til maksimalt fem prosent, mener Lyngøy. På fisk som har stått mer enn tre måneder i sjøen, mener han at dødeligheten bør være maksimalt tre prosent.

Null-toleranse
Cato Lyngøy tok til orde for at det bør innføres null-toleranse mot rømming. - I næringen er det tendenser til at det rømmer litt fisk her, og litt fisk der. Altfor mange utviser likegyldighet overfor dette. Næringen må bli mye mer kritisk til rømming og ha lavere toleranse mot det. Jeg mener det bør innføres null-toleranse mot rømming, sier Lyngøy. Han får støtte av dirketøren for Fiskeridirektoratets havbruksavdeling, Jens Chr. Holm som i en kommentar til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no sier at han er glad for at næringsaktører inntar slike holdninger. I neste uke presenterer Fiskeridirektoratet sin plan mot lakserømming.