Flere og større fisk i merdene i januar.

70 prosent av fôret fra vegetabilske råvarer

Ifølge tall fra Fiskeridirektoratet utgjorde korn- og planteråvarer i fjor 70 prosent av all mat norsk oppdrettslaks spiste. Forbruket var større enn Norges samlede avling av korn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I fjor var forbruket av fiskefôr like over 1,53 millioner tonn. 69,6 prosent av fôret var basert på planteråvarer, med soya, hvete og raps som de viktigste ingrediensene, ifølge Fiskeridirektoratets tall.

Ytrestøyl Trine

Forskningsinstituttet Nofima opplyser til Nationen at forbruket av korn- og planteråvarer i oppdrettsnæringen var i fjor større enn den samlede norske avlingen av kornråvarer.

– Stadig mer av fiskefôret er basert på planteråvarer. Uten tilgang til vegetabilske råvarer kunne ikke fiskeoppdrettet her i landet øke så mye som den har gjort de siste årene. Årsaken er at tilgangen til marine råvarer er begrenset og stabil globalt, men det har nok også med kostnadseffektivitet å gjøre, sier Nofima-forsker Trine Ytrestøyl.

I 1990 utgjorde planteråvarer rundt 10 prosent av fôret. Ti år senere var andelen økt til 35 prosent, og i 2010 bikket den 50 prosent.

De siste to årene har den ligget på nesten 70 prosent.

- Nedgangen i fiskebaserte råvarer i fôret har kommet raskt. Dette er en utvikling som vil fortsette i årene som kommer, mener seniorforsker Sissel Albrektsen i Nofima.