80 laksemåltider på 16 uker
«Du blir hva du spiser» er et gammel og velkjent uttrykk. De 30 kvinnene som i høst har spist laks til middag fem dager i uken i åtte sammenhengende uker, kan nok skrive under på akkurat det. Her er det nemlig svært mange glad-lakser å spore!
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kvinnene i alderen 40-55 år er for tiden høyst frivillige forsøkskaniner i det omfattende Mat-Helse Prosjektet som har pågått siden januar 2000. Dette prosjektet er et samarbeid mellom Ewos, Akvaforsk og Haukeland sykehus, avd. for klinisk biokjemi. Flere delprosjekter Formuleringsdirektør Karl-Erik Slinning i Ewos gir følgende forklaring på prosjektet: - Vi har flere ulike delmål som vi ønsker belyst gjennom dette prosjektet. De tre viktigste er følgende: * Studere virkning på human ernæring/ helse og sykdomsutvikling hos friske personer og pasienter gitt laks som har fått enten fiskeolje i fôret eller vegetabilsk olje. * Sensorisk evaluering av fisk gitt ovennevnte oljer samt såkalte preferansetester. * Undersøkelse av kvalitet og teknologiske egenskaper på fisk gitt henholdsvis fiskeolje eller vegetabilsk olje. - Prosjektet har nå pågått i snart 2 år og første del av prosjektet er allerede gjennomført, forklarer Slinning som er leder og koordinator for hele prosjektet. - Vi har nå produsert 2 hovedgrupper av laks, en med fiskeolje i dietten og en annen med vegetabilsk olje. Det er valgt henholdsvis peruansk fiskeolje og soyaolje for å få mest mulig forskjell i fettsyreprofil mellom gruppene, opplyser Slinning. 16 uker med laks til middag I den første delen av prosjektet ble fisken testet på en kontrollgruppe bestående av 26 kvinnelige medisinerstudenter. Disse studentene spiste seg gjennom 80 laksemiddager fordelt på 16 uker! -Å spise laks så ofte og over så lang tid kan være en prøvelse. For å gjøre det litt mer spennende for forsøkspersonene, ble Gastronomisk Institutt koblet inn og bedt om å lage en variert meny av laks slik at testgruppen skulle slippe å spise det samme hver dag, forklarer Karl-Erik Slinning som ønsker å gi ros til kantinepersonalet på Haukeland Sykehus, der deltagerne inntar sine daglige 125 gram med laks til middag. - Kokkene har utarbeidet over 40 ulike lakseretter, noe som har gitt prosjektet en hyggelig bi-effekt i form av en «mini»-kokebok med flere delikate laksemåltider. Medisinerstudentene har vært storfornøyde, og har spist sitt daglige laksemåltid med stor glede i 16 uker, konstaterer prosjektlederen fornøyd. I fjor høst ble så del to av prosjektet påbegynt. Denne gangen er det kvinner i alderen 40 år eller eldre som er forsøkskaniner og som skal spise seg gjennom 16 uker med laks fem dager i uken. De første åtte ukene ble gjort unna før jul. Den siste «lakseperioden» skjer fra januar og åtte sammenhengende uker frem mot våren. - Vi var kanskje noe skeptiske til å spise laks omtrent daglig i åtte uker i strekk. Men det har gått over all forventning, forteller Hjørdis Juvik og Elin Svenningen - to av «forsøkskaninene» i prosjektet . - Maten er bare helt kjempegod. Og så slipper vi i tillegg å ta oppvasken, smiler de to glad-laksene. Så langt har ingen merket noen negativ bi-effekt av all laksespisingen. Tvert i mot; deltagerne koser seg med laksemåltidende - totalt uvitende om de spiser laks fôret med vegetabilsk olje eller med tradisjonell marin olje. Laks er laks - så lenge den smaker godt og inneholder de rette ingrediensene. - Den eneste negative bi-effekten vi har registrert, må i tilfelle være hos familiene våre. Der har det nok blitt langt flere usunne pizza-middager som et resultat av at mor i familien får gratis middag hver dag på Haukeland. Diabetes II - I løpet av forsøksperioden blir det tatt mange ulike kliniske tester for å se på hvilke effekt fisk med ulik fettsyresammensetning har på forskjellige helsetilstander som eksempelvis diabetes II og hjerte/ kar sykdommer, forklarer formuleringsdirekøren i Ewos. Han konstaterer at dette er et meget spennende og utradisjonelt prosjekt for fôr- og oppdrettsbransjen. - Det er noe uvanlig at en fôrprodusent har fått støtte til et slikt forskningsprosjekt i konkurranse med fagmiljøer innen human ernæring og helse. Det at vi som fiskefôr-produsent fikk midler fra fagområdet Medisin og Helse, tar vi som en anerkjennelse av det arbeidet som Ewos gjør også på dette området, konstaterer Slinning. Totalt har prosjektet en brutto kostnadsramme på 7 millioner kroner. Slinning regner med at det vil foreligge foreløpige resultater i løpet av våren, og at sluttrapporten fra prosjektet vil være klar i løpet av høsten 2002. Viktig kunnskap for hele næringen - Prosjektet vil gi oss svært nyttig informasjon om hvordan ulike fettsyreprofiler i laks innvirker på ernæring og helse hos mennesker. Videre vil det gi oss gode tilleggskunnskaper om hvordan fiskens kvalitet, smak og teknologiske egenskaper blir påvirket av vegetabilsk olje sammenlignet med fiskeolje. Dette er noe Ewos har forsket på i lang tid, men forsterket kunnskap på dette området er særdeles viktig når vi vet at fiskeolje er i ferd med å bli en begrenset ressurs, avslutter Karl-Erik Slinning.