
Advarer mot økt produksjonstetthet
Randi Nygaard Grøntvedt mener man bør være obs på at lusesituasjonen kan bli et større problem dersom man åpner for å øke produksjonstettheten i anleggene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De siste månedene har flere anlegg langs Sør-Vest – og Midt-Norge slitt med høye lusenivåer. I Nord-Trøndelag har flere anlegg blitt tvunget til å slakte ut hele biomassen sin på grunn av funn av store mengder lus og faren for videre smitte. Et stort område nord for Vikna i Nord-Trøndelag skal nå brakklegges for å hindre videre spredning.
Rand Nygaard Grøntvedt fra Veterinærinstituttet påpeker at det ikke bare er viktig med en fyldig verktøykasse når man skal jobbe mot spredningen av lusen.
- Det viktigste er ikke hvilke tiltak man har, men hvordan man bruker disse tiltakene i en overordnet strategisk sammenheng. Da er vi nødt til å tenke litt større enn bare de enkelte tiltakene, sier Grøntvedt.
- Det er også viktig å ha en rekke tiltak tilgjengelig for hånden. Vi er nå i en alvorlig resistenssituasjon og trenger nye tiltak.
- Biomassetettheten har stor betydning
Grøntvedt har de siste årene særlig sett nærmere på spredningen av lus knyttet til biomassetettheten i anleggene.
- Områdene som vi observerte med høyest biomassetetthet i region sør, viser at biomassetettheten har en betydning for hvor mye lus man får og hvor mye legemidler man bruker.
- Ser man på region midt og region nord, så ser man ikke disse tendensene like klart. Her mener man at temperaturen har en innvirkning slik at man ikke ser den samme korrelasjonen her.
Les også: Satser videre mot resistensproblemene

I undersøkelsen som Veterinærinstituttet gjorde mellom 2003 – 2011, på over 4000 anlegg
- Resultatene viste at intern smitte har stor betydning, mens ekstern smitte har noe betydning.
- Har man derimot et anlegg som er under 10 kilometer fra et annet, så har det stor betydning for risikoen man har for eksternt smittepress, påpeker Grøntvedt.
- Når man vet at produksjonstettheten har en betydning smittepresset, så må man ta en diskusjon om både dagens regelverk som går på gjennomsnittstall og man må også ta en diskusjon på det med hvordan lusesituasjonen i per i dag fremstilles, sier Grøntvedt.
- Det er viktig med god kontroll i egne anlegg. Det har stor betydning når man ser på det interne smittepresset.
Les også: Dødelig antall lakselus på sjøøretten
Må forvente større problemer
Hun mener man må forvente en forverring av dagens lusesituasjon dersom man legger vekt på å økte produksjonstettheten i årene som kommer.
- Skal vi økt vekst med økt produksjonstetthet, må vi også forvente at vi får større problemer med lus, sier Grøntvedt avslutningsvis.
Les også: Tok tempen på sykdomsbildet
