
Advarer mot nye slaktemetoder
Innkjøpssjef Andrè Skarbø hos bearbeidingsbedriften Norsk Sjømat advarer nå mot at man går for fort med innføringen av nye slaktemetoder. – Det har blitt et utbredt problem at fisk som kommer fra slakterier som har tatt i bruk nye metoder, har mye bloduttredelser i fileten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Det har blitt så ille at vi må vurderer å ikke ta inn fisk fra enkelte slakterier som bruker den nye teknologien i prosseslinjen sin, sier han. Han forteller til Kyst.no at det er et problem som har tiltatt spesielt det siste året. - Det er mange som har innført ny slaktemetodikk i forbindelse med innføring av nye slakteforskrifter. Om det er selve el-bedøvingen, slaget, den automatiske bløggingen eller hva det er, har jeg ingen siker formening om. Jeg registrerer bare at de som har tatt i bruk ny teknologi sliter med å lever en fisk til oss som er av god nok kvalitet, forteller han.
Skarbø sier det er flere andre produksjonsselskap bransjen han har snakket med som opplever akkurat det samme. - Vi har også kunder som har gitt oss beskjed om at de ikke vil ha fisk fra oss som vi igjen har kjøpt fra spesielle slakterier.
Ufullstendig utblødning Problemet er at fisken fra disse slakteriene ofte er for dårlig utblødd. Det blir typisk bloduttredelser ved ryggsøylen og i fileten ellers. - Vi ser det ekstra godt på fisk som blir røykt og vakuumert. Under vakuumeringen blir blodet sugd ut, og det viser seg som stygge flekker. Vi selger også en del hel, fersk filet til sushi og sashimi til Japan, og denne fisken er nødt å være helt fri for blodflekker
Skarbø understreker at man må bruke tid og forske mer på de nye metodene. - Det blir for ille at når en oppdretter har brukt to år på å få fram en superior kvalitetslaks, og så klarer slakteriet å ødelegge fisken på få sekund.
Kvalitet som konkurransefortrinn Han er også bekymret for at man skal ta kvalitetsmessige tilbakeskritt, når årene som kommer vi l kunne kreve det motsatte. - Når næringen både i Norge og hos våre konkurrerende land får bukt med sykdomsproblemene, vil det mest sannsynlig bli oppdrettet mer fisk enn de markedet kan ta unna. Det skal ikke så mange prosentene til med fisk som ikke lengre blir svinn som følge av sykdom, før det utgjør mange ti tusener av ekstra tonn med fisk. Det er ikke noe marked klarer å svelge unna over natten. I en sånn situasjon vil det være viktig å ha en bedre kvalitet i forhold til våre konkurrenter for å fortsatt kunne være konkurransedyktige.

