
- Akkreditering - en viktig milepæl
Veterinærinstituttet er referanselaboratorium for fiskesykdommer, men Patogen er først ute med å få akkreditering av Realtime RT-PCR på fiskevirus og bakterier. Det betyr at det er kun det private som kan tilby et slikt kvalitetsstempel på dette feltet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Elisabeth Nodland Laboratorier rundt om i Norge skal sende inn prøver/isolater til Veterinærinstituttet, som er referanselaboratorium, for verifisering/påvisning av ulike smittestoffer og kjemiske analytter. Innen de ulike referansefunksjonene har Veterinærinstituttet ansvaret for å samordne aktivitet og holde seg oppdatert på den epidemiologiske situasjonen i landet. Det private er nå først ute med å få akkreditering på Realtime RT-PCR på fikevirus og bakterier, og Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no lurer på om ikke Veterinærinstituttet, med den posisjonen de har, også bør jobbe med å oppnå dette.
- Hva synes dere om at Patogen er først ute med å få akkreditering på Realtime RT-PCR på fikevirus og bakterier?
- Veterinærinstituttet vil først og fremst gratulere Patogen Analyse med akkrediteringen. Det er en stor og viktig milepæl i virksomheten til laboratoriet, sier Atle Lillehaug, seksjonsleder for fiskehelse ved Veterinærinstituttet. Vi vet av egen erfaring hvilket omfattende og nitidig arbeid som ligger bak en slik godkjenningsstatus.
- På hvilken måter er akkreditering så viktig?
- Akkrediteringen vil være spesielt viktig for den type undersøkelser som nevnes i pressemeldingen fra Patogen; analyser for screeningundersøkelser av fiskegrupper før utsetting, flytting og slakting, samt ved utvelgelse av stamfisk. I slike sammenhenger vil det være behov for å undersøke store prøveserier med streng standardisering av uttak av prøvemateriale, metodikk og tolking av resultatene, sier Lillehaug.
- Hva mener dere om at det nå bare er det private som er akkreditert for Realtime RT-PCR på det gitte feltet når Veterinærinstituttet er et referanselaboratorium?
- Vi har siden 1998 hatt ISO17025 som akkrediteringsstandard, sier Lillehaug. Ei rekke av de metodene som benyttes ved Veterinærinstituttet er akkrediterte, både relatert til fiskehelse, dyrehelse og mattrygghet, herunder metoder for påvisning av GMO, og dokumentasjon for ytterligere metoder er under arbeid. Ikke alle metoder for diagnostisering og utredning av årsaker til sjukdomsutbrudd egner seg like godt til akkreditering, da undersøkelsesmetodikken i mange tilfeller må tilpasses til prøvemateriale som vil variere etter situasjonen. Det er imidlertid viktig at laboratorier som leverer denne typen tjenester, både private og offentlige, er akkrediterte for ei eller flere metoder, da det vil kreve at øvrig virksomhet ved laboratoriet også skal følge den aktuelle akkrediteringsstandarden, og dermed sikrer en generelt høg kvalitet på tjenestene som leveres.
- Veterinærinstituttet har akkrediterte metoder for påvisning av GMO basert på PCR-metodikk, forklarer Lillehaug. Vi arbeider også for å akkreditere flere metoder både innenfor fiskehelse og andre områder, og vi har blant annet kommet langt med en real-time PCR for BKD, eller Renibacterium salmoninarum, som er en av de bakteriene Patogen nå har akkreditert metode for. Vi ønsker å akkreditere noen sentrale metoder innenfor ulike fagdisipliner, som klassisk mikrobiologi, molekylærbiologi, patologi mv. Men vi har ikke som mål å akkreditere alle metodene vi benytter, det vil være et altfor ressurskrevende og urealistisk mål.
- Er det et konkurransefortrinn at Patogen har blitt akkreditert?
- Patogen og Veterinærinstituttet har begge viktige oppgaver innenfor fiskehelsearbeidet, men rollene er helt forskjellige. Patogen leverer først og fremst tjenester knyttet til screeningundersøkelser av store prøveserier, der det er viktig å avklare om populasjoner eller enkeltindivider er bærer av et smittestoff. Vår rolle er å være referanselaboratorium, samt å utrede årsaker og stille diagnose ved utbrudd av sjukdom. Da benytter vi resultater fra ei rekke ulike undersøkelser, som patologi, mikrobiologi, parasittologi, toksikologi, for å komme fram til en konklusjon. I tillegg driver vi ulike overvåkingsprogram på oppdrag fra Mattilsynet, og det er innfor dette området Patogen eventuelt kan være en konkurrent. Men slik konkurranse som er basert på faglig dyktighet og kvalitet ser vi på som en positiv utfordring, sier Lillehaug.