
Amerikanske ernæringseksperter fikk en smak av Norge
Syv amerikanske ernæringseksperter har i EFFs regi besøkt og fått innblikk i norsk sjømat, norsk matkultur og kosthold.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Gjestene fikk bl.a. smake på alt fra tradisjonsrik lutefisk til minimalistisk kokkekunst i verdensklasse med norske råvarer, skriver EFF i en pressemelding.
Det var i forrige uke de syv besøkte Norge for å lære om bruk av sjømat i det norske kostholdet. Ernæringsekspertene eller såkalte “dietitians” gir til daglig ernærings- og kostholdsråd til privatpersoner, skoler og andre offentlige instanser i tillegg til å jobbe med industri og supermarkedkjeder for å fremme et sunt og variert kosthold. I møtet med det norske kostholdet ble mengden sjømat, rotgrønnsaker og fullkornsprodukter særlig godt mottatt av gruppen. Ernæringseksperter har en viktig rolle i å peke ut retningen for et bedre kosthold i det amerikanske samfunnet, og formålet med turen til Norge var å vise denne gruppen den sunne og lett anvendelige norske sjømaten som bør inngå i ethvert sunt kosthold.
Bidragsytere
På en uke i Norge rakk gruppen å besøke mange viktige aktører med ulik tilknytning til norsk sjømat. Ernæringsforskning hos Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes) og ressursforvaltning hos Havforskningsinstituttet, matproduksjon hos King Oscar og Marine Harvest, og mattradisjon og innovasjon på Måltidets Hus i Stavanger.
Besøket i Norge bød også på gode matopplevelser, deriblant besøk på Gastronomisk Institutts eget kjøkken hvor enkle, og delikate retter av norsk laks sto på menyen.
Positivt overrasket over oppdrettsnæringens åpenhet I tillegg til å være fascinert av både det tradisjonelle og det eksperimentelle ved det norske kostholdet var gruppen positivt overrasket over innsikten de fikk i norsk sjømatindustri. Deltakerne pekte særlig på graden av åpenhet rundt norsk oppdrett. Samarbeid, transparens og redelighet om hva som foregår i den norske sjømatnæringen var noen av hovedinntrykkene det ble referert til. I tillegg ble den forskningsbaserte tilnærmingen til både ernæring og matproduksjon trukket fram som spesielt interessant for ernæringsekspertene.

- Deltakerne på turen er viktige stemmer i den amerikanske debatten om et sunt og variert kosthold, og en god dialog med denne gruppen er med på å gjøre de sunne egenskapene ved norsk sjømat kjent også i USA, sier Børge Grønbech, EFFs utsending i USA.