Amerikanske miljøorganisasjoner i Norge

Midt i september var Eksportutvalget for fisk (EFF) vertskap når representanter for fem amerikanske ENGOer (Environmental Non Governmental Organizations) gjestet Norge for å få overblikk over bærekraft og miljøtilstand i den norske sjømatnæringen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Harald Sveier (ytterst til venstre) og Anders Tennefoss (ytterst til høyre), begge fra Lerøy Seafood flankerer fra venstre: Katherine Bostick, WWF USA; Thor Lassen, Ocean Trust; Michelle Cho, New England Aquarium; Børge Grønbech, EFF; Lacey Schmeidler, Seafood Choices Alliance og Santi Roberts, Seafood Watch, Monterey Bay Aquarium. Foto: © EFF

Formål

Overordnet tema for rundreisen i Norge var “Bærekraftig ressursforvaltning med hovedfokus på oppdrettslaks og torsk”. En tett og kontinuerlig dialog med amerikanske ENGOer er avgjørende for å styrke omdømmet til norsk sjømat i verdens tredje største sjømatmarked. I løpet av den uke lange ekskursjonen ble de første viktige skritt i arbeidet med å etablere en god plattform for et konstruktivt samarbeid med ENGOer i USA tatt.

Bidragsytere

Dagene i Norge var hektisk – pakket med verdifulle møter og gode diskusjoner med personer som har ulik tilknytning til norsk sjømatnæring. I alt var 23 personer fordelt på 9 bedrifter/organisasjoner/organer direkte involvert: Fiskeri- og kystdepartementet, Fiskeridirektoratet, World Wildlife Fund, Norge, Havforskningsinstituttet, Cermaq/EWOS, Lerøy Seafood Group, Aker Seafood/Norway Seafoods, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og Norges Råfisklag.

På befaring på ett av Lerøy Seafoods sjøanlegg utenfor Bergen. Foto: © EFF

Noen kommentarer fra deltakerne

■Svært fornøyd og imponert over den åpenhet som vises rundt sentrale problemstillinger og den mottakelse miljøvernorganisasjoner fikk fra blant annet bransjeaktørene. “Dette er langt fra daglig kost i USA”.

■Har skaffet seg et godt grunnlag for fremtidige evalueringer av norske fiskerier og oppdrettsarter.

■Har skaffet seg et viktig og relevant sett av kontaktpunkter mot norsk sjømatnæring. Avgjørende når nye vurderinger av bærekraften til norske fiske- og oppdrettsarter skal gjennomføres.

■Norge fremstår som svært transparent og tilgjengeligheten på viktige data virker å være veldig god.

■Konsistens i beskrivelse og tilbakemelding fra næring og myndigheter på sentrale temaer. Dette er ikke nødvendigvis alltid tilfelle hos konkurrerende nasjoner.

■Ønsker å dele erfaring og presentasjoner fra turen med et nettverk av ENGOer, totalt 16 organisasjoner.