Arrangerer konferanse om mindre fotavtrykk fra sjømatnæringen

The Seafood Innovation Cluster (TSIC) og flere sentrale partnere skal arrangere en bærekrafts-konferanse for sjømatnæringen i Bergen. Kjente navn og store selskaper er invitert til faglig diskusjon og interaktiv workshop.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Sjømatklyngen i Bergen arrangerer i slutten av oktober en åpen bærekrafts-konferanse, sammen med samarbeidspartner Stockholm Resilience Centre. Universitetet i Bergen skal være vertskap for konferansen, som ønsker å sette sjømatindustrien i et større og mer globalt perspektiv.

Tanja Hoel daglig leder i The Seafood Innovation Cluster arrangerer sammen Øyvind Kråkås fra Salmon Group en bærekrafts-konferanse i Bergen. Foto: Therese Soltveit

- Vi ønsker å vise sjømatnæringens samfunnsansvar innenfor bærekraft ved å arrangere denne konferansen. Målet er å proklamere vår bærekraftagenda sett i et større globalt perspektiv. Møtet skal drøfte vår fremtidige perspektiv om å være en bærekraftig industri, med et mindre miljøfotavtrykk globalt, sier Tanja Hoel, daglig leder for klyngen

TSIC sier møtet er etterspurt av næringsaktørene som ønsket å få til en slik konferanse i lengre tid, og har derfor invitert helt sentrale aktører innen politikk, næring og forskning.

- Konferansen skal ha en interaktiv workshop, der kjente fjes innen sjømatnæringen skal holde foredrag og inspirere hverandre til å utvikle en ny bærekraftig industri, sier Hoel. 

Les også: Får status som Norwegian Centre of Expertise

- Det er et ønske fra alle hold om større vekst, siden det er et så stort potensial innenfor sjømat. Næringens store miljømessige utfordring er utvilsomt veldig viktig å ta tak i, og adressere. Dette er noe klyngen nå vil løse, men vi må ikke glemme næringen sitt sosioøkonomiske ansvar i det hele, sier Hoel. 

Mindre klimaavtrykk

- Vi ønsker å få på plass en bredere diskusjon om blant annet klimaavtrykk, og fokus på en global utvikling videre med teknologi, innovasjon, utdanning og kunnskap, derfor skal vi ha et interaktivt møte med flere "workshops", fortsetter hun.  

Les også: Marin næring vil gjøre Bergen nest rikest i verden 

- Fokuset har lenge vært på Norge og hva som skjer i næringen. Men vi må også se på hva som skjer globalt. Det er flere store tema konferansen vil ta opp blant annet matsikkerhet, innovasjon, teknologi, klimautfordringer og miljø. 

Hoel mener Norge som sjømatnæring er ressurseffektive og sterke.

- Men det må Norge fortsette å være fremover. Nettopp derfor må vi komme opp med noe innovativt og nytt for fremtiden, utdyper Hoel. 

Konferansen skal ha innlegg fra høytstående ledere i de største bedriftene i Sjømatnæringen i Norge og fra internasjonale forskningsmiljøer og politikk.

- Næringen trenger nye impulser. Derfor jobber vi med å få tak i noen store navn og kjente personer innen bransjen som har mye intressant å fortelle, sier Hoel.

Les også: Bergen blir kraftsenter

Informasjonsansvarlig i Salmon Group Øyvind Kråkås forteller at de er med som samarbeidspartner, og ønsker å drøfte de globale driftsutfordringene for oppdrettsselskapene blant annet. 

- Vi vil gjerne diskutere hvordan næringen kan produsere fôr til laks med bruk av blant annet mikroalger, ikke minst forbedre kunnskapen. Jeg tror det er viktig å ha fokus på hvordan Norge kan bli selvforsynt med fôr, noe som igjen vil være mer klimavennlig for norsk lakseoppdrett, sier Kråkås. 

Må settes på kartet

Konferansen er planlagt i Bergen, noe som ikke er tilfeldig mener TSIC. 

- Bergen er sentrum for de største og mest sentrale sjømatnæringene i Norge, blant annet sjømatklyngen. Vi ønsker å sette Bergen på kartet som Norges sjømathovedstad i en større grad, sier Hoel.

Programmet er ventet å være klart til AquaNor messen i Trondheim 18-21 august. Mer informasjon kommer i august.   

Linker: Stockholm Resilience CentreThe Seafood Innovation Cluster