Barn som ikke får noe valg er mindre positive til maten de blir servert. Lar du barnet få velge mellom sunne alternativer, er sjansen større for at det vil like sunn mat.

Barn liker fisk de velger selv

Sliter du med å få barna til å spise fisk? La dem få velge fiskemiddag selv, er rådet fra forskere i Nofima. Barn som får velge hva slags fisk de skal ha til middag, liker fisk bedre enn de som ikke får noe valg.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er ikke tidligere undersøkt om valgmuligheter kan ha betydning for det å like fisk, men i juni ble 130 sjette- og sjuendeklassinger i Stavanger invitert på middag hos matforskningsinstituttet Nofima. Halvparten fikk servert en fiskemiddag uten å få velge fiskesort, mens de andre fikk velge om de ville ha laks eller torsk. Barna spiste i en kantine sammen med klassekamerater, og etterpå skulle de vurdere hvordan de likte fisken i middagsretten.

Barn som ikke får noe valg er mindre positive til maten de blir servert. Lar du barnet få velge mellom sunne alternativer, er sjansen større for at det vil like sunn mat. Foto. Audun Iversen/ Nofima.

- Barna som selv hadde valgt torsk eller laks vurderte fisken mer positivt enn barna som ikke fikk velge. Det var ingen forskjell på kjønn, alder eller hvor ofte de spiser fisk til vanlig, skriver Nofima på sine hjemmesider.

Selvstendige barn vil ta valg

Etter maten gikk barna gjennom en «selvstendighetstest» bestående av flere spørsmål som avdekket hvor selvstendige de var. Det viste seg at de barna som ifølge testen var selvstendige og vant til å ta egne valg, likte fisk mindre når de ikke fikk en valgmulighet.

- Forklaringen kan være at barna tenker positivt om egne, selvstendige valg de har tatt. Resultatene tyder også på at barn kan like fisk bedre om de får være med på å bestemme hva de skal ha til middag, sier forsker Themis Altintzoglou.

- Derfor er det viktig at foreldre gir barna mulighet til å velge blant flere sunne alternativer, som for eksempel å velge mellom ulike grønnsaker og fiskeprodukter.

Et sunt kosthold i oppveksten gir grunnlag for gode matvaner og forebygger kroniske kostrelaterte sykdommer. Prosjektet har som formål å innhente kunnskap for bedre å forstå hva som påvirker barns valg av mat, slik at foreldre og myndigheter kan få råd om hvordan man kan få barn til å spise sunnere mat.