
Bedre priser for hvitfisk fra Middelhavet
Prisene for oppdrettet bass og bream har bedret seg de siste månedene, men finansdirektør Pål Angell-Hansen i Marine Farms mener det er for tidlig å hevde at markedet er på vei opp igjen
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Oppdrettsnæringa i Middelhavsområdet har helt siden årtusenskiftet vært under press på grunn av for stort utbud av arter som sea bass (havabbor) og sea bream. De tre siste årene har vært spesielt vanskelige, og en del produsenter har gitt seg. Derfor har også utbudet av fisk gått noe ned.
Lite informasjon - Det er vanskelig å ha spesielt klare oppfatninger om hvordan markedet blir i tida framover. Vi har ikke den samme informasjonsutvekslingen rundt produksjonen av disse artene som i laksebransjen. Det gjelder ikke minst for utsett av yngel, sier Pål Angell-Hansen i Marine Farms.
Ifølge finansdirektøren kan stigende priser den siste tida i stor grad forklares med mindre tilgang på fisk, men det er ikke gitt at utviklinga bare kan framskrives til andre halvår.
- Det er ikke helt godt å vite hvor mye fisk som kommer ut i markedet. Det er slik med disse oppdrettsartene at de produsentene som ikke har fisk i markedsklar størrelse ved inngangen av året, ikke vil få det før ut i juli. Derfor kan det komme mer fisk ut i markedet i andre halvår, sier Angell-Hansen.
Faller mer tilbake Han tror like fullt på at den totale produksjonen av bass og bream vil falle i år, og kanskje også neste år. Angell-Hansen sier det er vanskelig å antyde noe tall for produksjonen av bass, men kanskje vil den havne rundt 250.000 tonn. Da produksjonen var på sitt høyeste i 2007, nådde den opp i 300.000 tonn.
- Tilbudssida skal ned. I fjor ble det satt ut mindre fisk enn i 2008, og det vil begynne å si seg utslag mot slutten av dette året. Men prisbildet er ikke bare et resultat av tilbud og etterspørsel. Mindre størrelser blir dårligere betalt, og likviditetsproblemer i store deler av næringa har ført til at fisk har gått ut av anleggene så fort den har vært salgbar. Bankforbindelser har presset på, og dermed har det ofte blitt liten snittstørrelse på fisken som har gått ut i markedet.
Svakere kjøpekraft Finansdirektør Pål Angell-Hansen ser ellers at salget kan bli negativt påvirket av skrantende økonomi og stor arbeidsløshet i flere av hovedmarkedene for bass og bream. Turismen betyr også ganske mye for omsetninga av slik fisk, og reiseaktiviteten kan komme til å falle.
Seabass- og seabreamoppdrett som Marine Farms har gjennom datterselskapet Culmarex i Spania, ga et driftsresultat på kroner 2,40 per kilo solgt fisk i første kvartal, mot minus kroner 7,10 i samme periode i fjor. Den store bedringa i driftsresultat skyldes både bedre markedspriser og mer effektiv drift.
Selskapet hadde et salgsvolum for bass og bream på 1.710 tonn i første kvartal, og det er 43 prosent over tilsvarende periode i fjor.
I fjor solgte Marine Farms all seabass og seabream til en snittpris som stort sett svingte mellom fem og fem og en halv euro per kilo fra måned til måned. I januar i år var prisene relativt svake, men siden har de steget, og i april lå snittprisen rett i underkant av seks euro.