
Bellona frir til næringen
- For å løse miljøutfordringene må vi bruke det vi har nok av til å produsere det vi trenger mer av, sier Frederic Hauge i Bellona. Nå vil han ha med seg oppdrettsnæringen på sitt neste prosjekt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Frederic Hauge, leder og stifteren av miljøorganisasjonen Bellona, holdt et innlegg med store fremtidsvisjoner under programkonferansen Havbruk i Stavanger. Han ønsker å samarbeide med næringen om å dyrke makroalger.
- Vi står overfor en enorm miljøutfordring i tiden som kommer. På de neste 38 årene skal man redusere CO2 utslippene med 80 prosent. Skal man klare dette må man tenke nytt. For å løse utfordringene har vi startet et prosjekt hvor vi skal bruke det vi har nok av til å produsere det vi trenger mer av, understreker Hauge.
Vil gjøre ørkenen grønn
- Sahara Forest Project AS, som Bellona er medeier av, skrev tidligere i år under en samarbeidsavtale med Yara International ASA og det qatarske gjødselselskapet QAFCO om å bygge et pilotanlegg i Qatar. Dette pilotanlegget er viktig for å demonstrere potensialet for dyrking av ørkenområder. Anlegget er på 10.000 kvadratmeter og vil bestå av sjøvannsbaserte drivhus, konsentrert solkraft for varme og elektrisitet, fordampingshekker, dammer for tørking av saltoppløsning til salt, anlegg for algedyrking, arealer for oppdyrking av ørkenområder og anlegg for dyrking av halofytter (planter som kan vannes med saltvann). Det er ingen utslipp og energien er basert på fornybar energi.
artikkelen fortsetter under bildet

Stort potensial: Dyrking av makroalger på et areal som tilsvarer ett hektar vil kunne binne til seg om lag ni tonn karbon. Av dette kan man produsere 7.500 liter bioetanol, sier Frederic Hauge i Bellona.
Tareoppdrett side om side med lakseoppdrett
- Det er lite ørken i Norge, men vi har ørken på havbunnen, sier Hauge. Det er her oppdrettsnæringen kan spille en viktig miljømessig rolle i tiden som kommer, ved å benytte avfallet fra oppdrett til å dyrke makroalger. Dyrking av tang og tare til industriell utnyttelse har et stort potensial. Vi har lang kystlinje og store havområder til disposisjon, samtidig som vi har infrastruktur og kunnskap fra oppdrettsnæringen. Dyrking av alger foregår allerede i andre deler av verden, og benyttes hovedsakelig til konsum eller matvareindustrien. Det åpner seg også store muligheter for å produsere karbonnøytralt biodrivstoff uten å fortrenge dyrkbar matjord.
- Vokser dobbelt så raskt rundt oppdrettsanlegg
- Med tilgang på energi fra sola og næringsstoffer binder biomassen karbondioksid fra omgivelsene når de vokser. Det er også vist at dersom man dyrker tang og tare rundt et oppdrettsanlegg vil de vokser dobbelt så raskt som det de vill gjort under normale forhold, sier Hauge. Dyrking av makroalger på et areal som tilsvarer ett hektar vil kunne binne til seg om lag ni tonn karbon. Av dette kan man produsere 7.500 liter bioetanol.
Mer om dette prosjektet kommer i neste utgave i Norsk Fiskeoppdrett