
Ber om strenge krav til sjødeponi
Norske Lakseelver mener Ellen Hambro må forsvare intensjonen bak ordningen med nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, etter at NFD forrige uke stilte seg bak Nussir-prosjektet i Finnmark.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i dag godkjent reguleringsplanen for Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune i Finnmark. Miljødirektoratet skal nå behandle søknad om utslipp etter forurensningsloven. Nussir ASA søker om tillatelse til å slippe ut ca. 2 millioner delvis tungmetallholdig gruveavfall og kjemikalier i Repparfjorden hvert år i anslagsvis 25-30 år. Repparfjorden og Repparfjordelva ble henholdsvis nasjonal laksefjord og nasjonalt laksevassdrag i 2002, da første del av beskyttelsesordningen ble innført.
Les også: Regjeringen sier ja til gruveprosjekt i laksefjord

- Hele fundamentet for beskyttelsesordningen med nasjonale laksefjorder og laksevassdrag baserer seg på at det må ligge et solid kunnskapsgrunnlag bak evt. nye tiltak med potensielle skader for villaksen, sier generalsekretær Torfinn Evensen i Norske Lakseelver.
– I tilfeller hvor det mangler kunnskap skal føre-var-prinsippet legges til grunn.
Havforskningsinstituttet har ved flere anledninger påpekt at kunnskapsgrunnlaget om hvilke effekter partikler, tungmetaller og kjemikalier fra gruveprosesser har på vill laksefisk i sjøfasen er mangelfullt, skriver Norske Lakseelver i en pressemelding.
-Vi er svært bekymret for hvilke effekter dette utslippet vil kunne ha for laksen i Repparfjordelva. Videre frykter vi at en utslippstillatelse vil svekke statusen og autoriteten til ordningen med nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, sier Evensen.
Les også: Repparfjorden: Venstres viktigste miljøsak
Ordningen omfatter 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder. Stortinget ønsket med dette å gi et utvalg av de norske laksestammene en særskilt beskyttelse.
–Miljødirektoratet har en helt avgjørende rolle i forvaltningen av ordningen med nasjonale laksefjorder og laksevassdrag, og hvilken praktisk virkning dette beskyttelsesregimet skal ha fremover. Etter sammenslåingen av Direktoratet for naturforvaltning og KLIF forvaltes nå lakse- og innlandsfiskloven og forurensningsloven under samme tak. Miljødirektoratet må derfor regne med et ekstra kritisk søkelys på hvordan de håndterer sin rolle som et profesjonelt og uavhengig forvaltningsorgan, sier Evensen.