Inge Berg

Blir en sesongnæring som følge av dagens MTB

Man kan ikke ha mer enn 780 tonn laks stående i sjøen per konsesjon.- Høy sjøtemperatur gir god vekst, og for å unngå å bryter grensen for MTB må vi slakte. Dette gjør at vi ikke kan forsyne markedet til vinteren, sier Inge Berg i Nordlaks.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dersom regelverket tillot høyere MTB ville Nordlaks kunne ansatt over 60 nye medarbeidere i anlegget på Børøya. Nå går filetfabrikken på Nordlaks kun med ett skift, tidligere var det to, skriver Bladet Vesterålen på nett. Utpå høsten ventes det også permiteringer.

- Sesongnæring - Det er livsfarlig å få så store faste kostnader når man må stå i ro så store deler av året. Vi er i ferd med å bli ei sesongnæring. Du får ikke fremmet bearbeiding på denne måten, mener Inge Berg, som er eier og administrerende direktør i Nordlaks-konsernet, til lokalavisen.

Man kan ikke ha mer enn 780 tonn laks stående i sjøen per konsesjon. Når sjøtemperaturen er høy om sommeren fører det til stor vekst hos laksen, og da må man slakte for fullt, så man ikke bryter grensa. Dermed har man for lite laks igjen utpå høsten og vinteren, når etterspørselen i flere markeder stiger - Vi pøser ut fisk nå, og så klarer vi ikke å forsyne markedet til vinteren. Skal man utvikle næringa, kan man ikke forsyne markedet på denne måten, sier Nordlaks-direktøren til Bladet vesterålen.

Må legge til rette for stabil produksjon Berg mener at det vil være umulig å få mer av den norske laksen bearbeidet i Norge hvis ikke reglene legger til rette for mer stabil produksjon gjennom året.