
Blåskjellene er igjen spiselige
Selv om blåskjellene fra fjordene i Grenland fortsatt er sterkt forurenset av miljøgiften dioksin, er de spiselige. Det fastslår fagfolk hos Fylkesmannen i Telemark overfor lokalavisen TA.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Miljøovervåkningen av fjordene i Grenland har pågått i flere tiår etter at det på 1980-tallet ble påvist store utslipp av dioksin og andre miljøgifter. Utslippene kom i all hovedsak fra den nå nedlagte magnesiumfabrikken ved Norsk Hydros anlegg på Herøya.
I forbindelse med oljeutslippene etter grunnstøtingen med Full City utenfor Langesund i fjor sommer, fraråder Mattilsynet i øyeblikket å spise blåskjell fra et område innenfor Rakke i Vestfold til Arendal i Aust-Agder, siden det fortsatt er for høye verdier av PAH i disse. Men vurdert ut fra dioksin-målingene alene, er det altså ingen fare forbundet med å spise skjellene, ifølge ekspertisen.
Det er Mattilsynet som fastsetter kostholdsrådene for sjømat fra fjordene i Grenland. Fortsatt gjelder hovedregelen om at problemområdet er definert innenfor strekningen Helgeroa i Vestfold og Såstein i Bamble. Vi kan likevel spise fisk og blåskjell fra fjordområdene som ligger innenfor denne linjen, sier Marianne Olsen hos fylkesmanne til Telemarksavisa (TA).
Torsk fra Frier Torskefilet fra Frierfjorden ligger innenfor grenseverdiene og kan spises, men skygg unna leveren og annen innmat. Filet av makrell og sjøørret fra Langesundsfjorden er også friskmeldt i forhold til dioksiner.
Nye kostholdsråd Olsen tror kostholdsrådene for konsum av sjømat fra fjordene i Grenland kan bli endret i løpet av et par års tid. Ikke nødvendigvis fordi miljøgiftene vil forsvinne helt i løpet av de nærmeste åra, men fordi kriteriene for kostholdsrådene vil endre seg. Ifølge Olsen bygger Mattilsynets anbefalinger på en sterk føre var-holdning.