
Bør begrense bruken av omega-6
Dagens oppdrettslaks er ikke en viktig kilde til omega-6, og for at den ikke skal bli det i framtiden må bruken av omega-6 i fôret begrenses. En studie ved Nifes viste at mus som spiste laks fôret med soyaolje, som inneholder mye omega-6, viste tegn på utvikling av diabetes.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Vi må vite hvilke planteoljer vi kan erstatte fiskeolje med i fôret til laksen. Helseeffekter av sluttproduktet er essensielt i forhold til sammensetningen av fiskefôr, sier Bente Torstensen, forskningsdirektør ved Nifes, på instituttets egne hjemmesider.
I et helkjedeforsøk ble 80 prosent av fiskeoljen i fôret til laks erstattet med enten olivenolje, rapsolje, eller soyaolje. Filet fra laksen ble deretter gitt til mus i en periode på ti uker. Musene som fikk soyaoljefôret laks viste tidlige tegn på diabetes, og en opphopning av fett i leveren.
Våre dyreforsøk tyder på at for mye plantefett (omega-6) i kosten kan føre til utvikling av fedme og diabetes. Forholdet mellom omega-6 og omega-3 er viktig, fordi det er konkurranse mellom dem om å få plass i cellene våre. I et vestlig kosthold får mange i seg for mye omega-6 i forhold til omega-3, enn det som er anbefalt.
Dagens oppdrettslaks inneholder lite omega-6
Dagens oppdrettslaks inneholder mye mer marint omega-3 enn omega-6, og laksen vil derfor bidra til å skyve forholdet mellom disse fettsyrene i riktig retning. Men nivåene av omega-6 i fisk er avhengig av hva man fôrer fisken med. I helkjedeforsøket var soyaoljefôret laks den eneste som inneholdt mer omega-6 enn marint omega-3.
– For mye omega-6 har en negativ helseeffekt uavhengig av hvilken mat den kommer fra. Vi må derfor unngå å bruke planteoljer som inneholder mye omega-6 i fôret til oppdrettslaksen, og bestemme hva som er maksgrense for hvor mye omega- 6 fôret kan inneholde, sier Torstensen.
Nifes analyserer oppdrettslaks hvert år for fettsyrer, og dagens oppdrettlaks inneholder lite omega-6.
Resultatene er publisert i en PLOS one artikkel.