Laks

Bør utnytte mulighetene

Norsk laksenæring bør utnytte situasjonen med lav produksjon i Chile til å komme seg inn på markedet i USA, mener vaksineselskapet Europharma. Men selskapet er en usikker på om de som skal gjøre jobben er flinke nok.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I Europharma sitt nyhetsbrev denne månen blir det fremhevet at norsk laksenæring bør prøve å fylle tomrommet etter chilensk laks både i USA og i Japan.

Alternativet i disse markedene vil trolig være pangasius og tilapia, men i Europharma er en usikker på om de som skal selge den norske laksen i disse markedene, er flinke nok. Produksjonen i Chile er sterkt redusert Sammenlikner vi 0-åringsutsettet for 2008 med 2007, og legger til den trenden vi ser for vaksinering av det som skal bli årets 1-åring, ser vi at den marginale veksten her i Norge på ingen måte gjør opp for den ekstreme nedgangen i produksjonen i Chile. Denne utviklingen tror vi vil fortsette i mange år fremover, skriver selskapet i nyhetsbrevet. At produksjonen blir lavere er ikke lenger en spådom, det er allerede et faktum. Det som kanskje er overraskende er at dette foreløpig ikke har gitt større positiv effekt på lakseprisen. Vi tror dette skyldes at den chilenske og norske laksen i svært liten grad har konkurrert i de samme markedene, mener Europharma. Klarer ikke utnytte åpningen Norske oppdrettere har så langt ikke gjort de heftigste fremstøtene mot USA og Japan, som har vært chilenernes hovedmarked. Hva som nå vil skje, særlig på det amerikanske markedet, vil bli fryktelig spennende i tiden fremover. Vi frykter nok at salgskorpset ikke er dyktig nok til å utnytte den åpningen som nå har kommet, spesielt i USA. Dette vil i så fall være en kjempetabbe. Amerikanerne er fullt ut i stand til å skaffe seg annen fisk. Tilapia- og Pangasius-produsentene vil ganske sikkert vite å utnytte den muligheten som nå byr seg, skriver Europharma.

En tabbe å være fornøyd Den største tabben vi kan gjøre er å tenke at vi "gjør det godt nok" i Europa, og derfor lar andre ta seg av resten av verden. Dersom USA blir tilvendt på billig fisk fra Asia vil det bli vanskelig å selge inn laks senere. Da spørs det hva som skjer når chilenerne igjen er i stand til å levere store kvantum med atlantisk laks. Dersom salgskorpset nå kjenner sin besøkelsestid kan det bli hyggelig å være norsk lakseoppdretter i mange år fremover. Markedet vil ha atlantisk laks, og i 2009 tror vi at Norge vil stå for 65 prosent av det totale utsettet av atlantisk laks, skriver selskapet i sitt nyhetsbrev.