
Brussel: - Markedstilgang har høyeste prioritet
Fiskeriminister, Elisabeth Aspaker forsikrer om at bedret markedstilgang for norsk sjømat har regjeringens høyeste prioritet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Regjeringen har som mål å bane vei for sjømatsektoren, men samtidig må vi sørge for at veksten er bærekraftig, innledet fiskeriminister, Elisabeth Aspaker dagens Master’s Conference i Brussel.
Hun var invitert for å holde et innlegg om sjømatnæringens markedstilgang. Der legger hun ikke skjul på at det finnes utfordringer. Men samtidig mener hun næringen har taklet utfordringene godt.
- Sjømateksportørene ser ut til å ha en innebygget evne til å håndtere endringer. Det russiske importforbudet har gjort at EU-samarbeidet har blitt styrket.
- I fjor ble Polen det viktigste landet. De har også utviklet seg til å bli et viktig forbrukermarked. Samtidig forblir Frankrike det nest viktigste markedet. Mens UK var det største vekstmarkedet i fjor.
Vinn-vinn situasjon
Hun tror EU ser like mye positive sider ved å bedre samarbeidet som de norske eksportørene gjør.
- Det synes også å være en fordelaktiv utvikling med høyere markedspriser og gunstigere markedsforhold i EU. Dette illustrerer at det er fordeler ved økt handelsvolum på begge sider, sa Aspaker.
- I dag importerer EU 9 millioner tonn sjømat, og Norge er den viktigste leverandøren. Dette er en vinn-vinn situasjon for begge markeder.
- Potensialet for vekst er enormt, men Norge møter vesentlige hindrer i markedet. Handelsregimet er moden for en fornyelse. Det er viktig for å sikre full tilgang, og derfor er det viktig at vi kommer i gang med disse samtalene. Markedstilgang for fisk har den høyeste prioritert for regjeringen, Aspaker.
- Forsyninger fra Norge, representerer 12 000 jobber i EU-sektoren innad bearbeiding. Det er mer enn hva vi står for hjemme i Norge, sa hun.
Jobber med India-avtale
Regjeringen har fra flere hold den siste tiden blitt presset på spørsmålet om markedstilgang og frihandel. Særlig illevarslende er det at flere av de konkurrerende sjømatnasjonene får til avtaler, samtidig som Norge ikke har landet slike avtaler.
- Vi jobber også med å få til frihandel med Malysia, Vietnam og Fillipinene. Vi også ambisjoner om å få til en frihandelsavtale med India, et spennende sjømatmarked, forsikret Aspaker.
Kina - viktig i fremtiden
Kinesiske veterinærmyndigheter varslet 18. mars stans i import av laks fra fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms grunnet funn av laksesykdommen ILA.
- Etter en konstruktiv dialog har vi blitt enige om en revidert sertifikat for laks. Det er fortsatt utfordringer for handelen mellom Norge og Kina, og vår prioritert er å få til en forutsigbar avtale med Kina som sikrer et langsiktig samarbeid, sa Aspaker.
Hun har fortsatt tro på en langsiktig løsning med Kina.
- Jeg tror vi kan fortsette det gode samarbeidet med Kina, som den viktigste handelspartneren i Asia, til tross for ryktene om politisk boikott.