
- Burde hatt egen egen tilbakeholdelsestid
- For å ivareta matsikkerheten fullt ut hadde det helt klart vært best om kombinasjonsmetoden hadde blitt utviklet som et nytt legemiddel med egen markedsføringstillatelse og egen tilbakeholdelsestid, sier seniorrådgiver Christine Børnes i Mattilsynet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ved pyretroid-resistent lakselus er det blitt vanlig å kombinere behandling med organofosfat og et pyretroid for å oppnå et bedret behandlingsresultat enn det som oppnås ved behandling med et pyretroid alene. Den såkalte kombinasjonsmetoden ble nylig patentert. Mattilsynet har til dels godkjent tilbakeholdelsestiden for bruk av kombinasjonsmetoden, og ved en kombinasjon av to produkter er det den lengste tilbakeholdelsestiden som skal brukes.
- Kan kun forholde se til Legemiddelverket - Når to allerede godkjente legemidler kombineres forholder vi oss til Legemiddelsverkets utregnede tilbakeholdelsestider og det er det legemiddelet med lengst tilbakeholdelsestid som blir gjeldende, sier seniorrådgiver Christine Børnes for fisk og sjømat i Mattilsynet. Så lenge det ikke foreligger en ny godkjenning fra Legemiddelverket for bruken av legemiddeler i kombinasjon, er det de satte grensene som vi kan forholde oss til.
Mattrygghet - For å ivareta matsikkerheten fullt ut hadde det helt klart vært best om kombinasjonsmetoden hadde blitt utviklet som et nytt legemiddel med egen markedsføringstillatelse og egen tilbakeholdelsestid. Vi vet ikke med sikkerhet om man kan få en uventet reaksjon ved å blande to ulike legemidler på denne måten, sier Børnes, men det er en lang og dyr prosess å få egen markedsføringstillatelse. På den andre siden er det ikke uvanelig at to allerede godkjente legemidler kombineres, verken i humanmedisin eller annet husdyrhold. Tilbakeholdelsestidene blir i disse tilfellene også beregnet på samme måte som vi har gjort med kombinasjonsmetoden. Det er derimot første gangen en kombinasjon av to legemidler benyttes i oppdrettsnæringen.
- Den som skriver ut blir den ansvarlig - Ved bruk av kombinasjonsmetoden er det legemidler fra to ulike leverandører som benyttes. Den som skriver ut legemidlet blir derfor den ansvarlige, sier Børnes, siden ingen av medisinselskapene selv anbefaler at lusemidlet kan brukes i kombinasjon med andre lusemidler. Mattilsynet kan som sagt ikke forholde seg til annet enn de reglene som er satt av Legemiddelverket når to legemidler kombineres, og dersom veterinærene mener at tilbakeholdelsestiden bør være annerledes enn det som vi anbefaler må det søkes om dispensasjon fra Mattilsynet.
Børnes ønsker ikke å kommentere om Mattilsynet mener det er medisinsk tilrådelig å bruke to legemidler som ikke anbefales å blandes fra produsenten sin side i kombinasjon eller om det er forsvarlig å overprøve dette med hensyn til produsenten av legemiddelet, veterinærene og for dem som eier fisken.