
Bygger nytt imperium i Austevoll
Tidligere arbeidende styreleder i Ocea, Hans Runshaug er i ferd med å bygge opp en ny leverandørgigant i Austevoll. – Vi vil ikke satse på de tradisjonelle områdene. Det må være noe høyteknologisk og nyskapende, sier han.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Navnet, Austevoll Marine Group så først dagens lys i august 2014. Gruppen er bygget på fire vekstbedrifter etter austevollskgründerånd, MarineSupport, DG Marine, Dalseide Elektro og Austevoll Rørteknikk.
I spissen for satsingen står tidligere arbeidende styreleder i Ocea og administrerende direktør i Sjøtroll Havbruk, Hans Jørgen Runshaug.
- Det er ikke noen stor gruppering enda, men vi har et mål om å vokse ganske kraftig.
- Det er havbruksmarkedet som vil være primærmarkedet. Samtidig har vi hatt en del leveranser innen olje og gass. Det er en fin kombinasjon, sier sjefen for Austevoll-gruppen til Norsk Fiskeoppdrett / Kyst.no.
Runshaug har fartstid fra både shipping og hotellnæringen, men han har aldri vært i tvil om hvor han skulle satse.
- Havbruk er den mest spennende vekstnæringen. I tillegg kan vi en del om det. Vi kjenner markedet og kundene. Vi har stor tro på næringen i fremtiden, sier AMG-sjefen.
Fire elementer
Austevoll Marine Group har i dag fire satsingsområder, elektro arbeidsbåter, industritankanlegg og rørteknikk. Men ifølge Runshaug kan det fort bli flere.
- Vi er fire bedrifter som tidligere har drevet hver for seg. Vi ser etter ny teknologi på en del områder, og prøver å være litt i forkant på teknologiløsninger mot havbruk.
- Da må man søke strategisk etter nye samarbeidspartnere. Det er en god måte å vokse på, uten å bruke for mye kapital. Da håper vi å finne synergier med andre aktører.
Runshaug sier de ikke er interessert i å gå i fotsporene til andre.
- Det må være nyskapende produkt. Vi vil ikke gå inn på de tradisjonelle områdene med flåter og merder. Det skal andre leverandører få ta seg av. Her finnes det godt etablerte aktører. Det må være noe som er litt sexy, og som er litt nyskapende og høyteknologisk, sier han.
Hurtig vekst
Selskapets første regnskap er enda ikke tilgjengelig på nett, men ifølge Runshaug har de allerede sett en formidabel vekst.
- Rørdelen av gruppen var de som hadde sterkest vekst i fjor. Da hadde de en omsetning på syv millioner. Så langt i år ser de ut til å lande på 16 millioner bare i første halvår. Fortsetter det i samme spor resten av året, snakker vi om en tredobling fra 2014, sier han.

2014 ble et rekordår for sjømatnæringen, med en eksportverdi på 68 milliarder kroner. At det er gode tider merkes godt, sier Runshaug.
- Vi merker at det er god investeringsvilje i næringen nå. Med økende antall operasjoner rundt omkring på anlegget, øker også behovet for båter.
Han har sterkest tro på resirkuleringsteknologien fremover.
- Settefisk, postsmolt, inkludert slamrensing og filtrering er viktige satsingsområder for oss. Det er for eksempel stor vekst innen resirkulering, og det går mot at flere vil produsere smolt opp mot ett kilo i lukkede anlegg. Da vil resirkuleringsteknologien være viktig, sier han.
Lokal forankring
Den tidligere Ocea-mannen legger ikke skjul på at de forsøker å skape noe liknende med Austevoll-gruppen. Han har store ambisjoner for fremtiden.
- Vi skal ha en styrt og god vekst, der vi hele tiden har kontroll på hva vi gjør. Det finnes ingen grenser for hvor store vi kan bli, men vi har beina godt plantet på jorden foreløpig.
Han er imidlertid klar på at de ønsker en lokal forankring i Austevoll i tiden fremover også.
- Det er et godt miljø i Austevoll med mye kompetanse rundt havbruk. Om man vokser og finner det naturlig å ha kontor andre plasser, så får vi vurdere det. Men hovedkontoret vil ligge i Austevoll, forsikrer Runshaug.