Fiskedisk

Datomerking skaper forvirring

Målet med å lage nye regler for datomerking av fisk var å gi kundene full informasjon om produktet de kjøper. Men reglene har heller skapt forvirring.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I henhold til nye regler skal all fisk være merket med fiskens navn på norsk og latin, dato for når fisken er fanget, hvilket fiskeredskap som er brukt og holdbarhetsdato. Men i følge NTB har opplysningene om fangst- eller slaktedato  skapt flere spørsmål enn svar. - Kundene misforstår ofte. Mange kjøper ikke fisk som er fem dager gammel selv om kvaliteten er prima. Da kan vi også oppleve at det blir mer svinn etter hvert, sier Trude Ranheim ved fiskedisken i matvarehuset Ultra Bryn i Oslo til NTB. Kundene mangler kunnskap Fra 1. januar ble det innført regler om at fersk fisk skal merkes med fangstdato for villfisk eller slaktedato for oppdrettsfisk, i tillegg til opplysninger om fiskeslag, produksjonsmetode og opprinnelsessted. I fiskebutikken går tilbakemeldingene ut på at kundene er usikre. - Vi ser at de nye reglene for merking er sammensatte og kompliserte. Kundene mangler ofte kunnskap til å dra nytte av de opplysningene som foreligger, sier faghandler Kjetil Holen i firmaet Knutstad & Holen i Hamar til NTB.

Ingen forskjell Fagdirektør Vidar Olsen i Norgesgruppen mener det nye regelverket ikke har gjort nevneverdig forskjell. - Det er ennå for tidlig å konkludere med noe som helst, men vi kan foreløpig ikke se noen endringer i kjøpemønster eller i det som eventuelt skulle være av svinn eller retur av varer fra butikkene, sier Olsen til NTB.

Behandlingen avgjør  I grove trekk anser bransjeeksperter at hvit fisk har en holdbarhet på i gjennomsnitt åtte dager, mens rød fisk tåler ti til 12 dager fra fangst- eller slaktedato. Men det er oppbevaringen som avgjør kvaliteten. - Temperaturen ved utkjøring, lagring og i disk har alt å si. Ved for høy temperatur reduseres holdbarheten kraftig, sier Olsen til NTB. Han understreker at råstoffet må være behandlet optimalt.