Martin Mæhlisen

Dejlig å være dansk i disken

Under Sjømat for alle i Bergen ble Nordisk Mestermøte i fiskedisk for første gang arrangert. I den jevne og spennende nordiske sjømatkampen trakk danske Martin Mæhlisen det lengste strået, melder Eksportutvalget for fisk.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konkurransen var i regi av Sjømat for alle og Norsk Sjømatsenter, og ble støttet av Eksportutvalget for fisk og Fiskeridepartementet. -Jeg trodde ikke jeg skulle vinne, men det føles dejligt, sier 19 år gamle Mæhlisen, som til daglig går i lære hos "Flyvefisken", en populær dansk fiskebutikk. Sin unge alder til tross, har han allerede flere års erfaring, og er blant annet kåret til dansk mester i utskjæring av hel fisk. I Bergen gikk han seirende ut av bataljen med sine nordiske kolleger, deriblant årets

Her er den danske mesteren, Martin Mæhlisen, med det nordiske trofeet. Foto: Martin Kristiansen.
Foto: Martin Kristiansen
Norgesmester i sjømat, Jan Hammersmark fra Coop Mega Lista. Mæhlisen innrømmer at han var nervøs, men ifølge juryleder Marit Hjønnevåg var det ingen grunn til det. - Vi hadde en jevn finale med høyt nivå, sier hun, men Mæhlisen var absolutt en verdig vinner. Vi i juryen vurderte deltakerne ut fra flere kriterier, blant annet filetering, behandling av råvarene, kreativitet i utstillingen og kundeveiledning. Dansken var best, men hvis dette er det generelle nivået på nordiske fiskehandlere går vi en lys fremtid i møte, mener Marit Hjønnevåg. Mestermøtet er det første av sitt slag i Norden, og vitner om at fiskedisk er et satsingsområde for fiskerinæringen. Inntaket av fisk i Norden har gått kraftig ned siden 1960, men er nå på vei opp igjen. Stadig mer av fiskesalget skjer i butikk og supermarked, så arbeidet med fiskedisken er en essensiell faktor. - Det er kjempeviktig å heve kvaliteten på fiskediskene, sier Pjokken Eide. Han er markedssjef i Eksportutvalget for fisk, og satt også i juryen under mestermøtet. Ifølge Eide er mangel på kompetanse et stort problem når det gjelder salg av fisk over disk. - Kunden må føle at de bak disken har peiling. Hvis en fiskehandler ikke har noen utdannelse innen behandling og utstilling av fisk, kan kunden bli usikker og snu seg mot kjøttdisken. Vi må få en holdningsendring til fisk og fiskesalg, og arrangementer som Sjømat for alle kan bidra. Kompetanseheving i fiskedisk er fremdeles en utfordring i Norge, selv om vi stadig blir bedre, sier Pjokken Eide, og legger til at Martin Mæhlisen i alle fall imponerte stort under dagens finale.