Det kjennes jättebra

23 år gamle Klas Lindberg gikk i helgen til topps i Skreimesterfinalen 2004. Svolvær utgjorde bakteppet for sju finalister som kjempet med stort raffinement om den gjeve tittelen. Lindberg trakk det lengste strået med en fantasifull og meget velsmakende rett. -Det kjennes jättebra, sier den lykkelige vinneren.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under VM i skreifiske dro Eksportutvalget for Fisk (EFF) i land en uformell skreimesterfinale, der landets fremste kokker ble utfordret til å kreere den mest spennende og originale Skreiretten Norge noensinne har sett. Sju finalister av opprinnelig 19 kandidater stimet sammen til helgens Skreimesterskap i Svolvær. Med høy stemning under taket i VM - kafeen åpnet konkurransens eneste kvinnelige deltaker, Britt J. Djupevåg Torvik fra restaurant ?Lucculus? i Bergen hele showet kl. 10.30. To timer senere var det sistemann Klas Lindberg fra restaurant Oro i Oslo sin tur, og den svenske toppkokken sjarmerte juryen i senk med en gjennomført og velsmakende rett. Vinnermenyen besto av stekt Skreirygg med søt-sur løk og rogncrème, lun tomatterrin med skreikjake, vinaigrette med røkt skreitunge og oliven, confitkokt mandelpotet med artisjokkpuré, råristede artisjokkterninger og en saus med ristede hvitløk. - Det var ekstra gøy å vinne en konkurranse i Norge der et typisk norsk råstoff var i hovedrollen. Lofotskreien er dessuten den beste fisken jeg har vært borti i min kokkekarriere. Den er et veldig takknemlig råstoff å arbeide med. Særlig torsketungene synes jeg er spennende å utforske. De har nesten samme konsistens som kamskjell, sier Klas Lindberg entusiastisk. Den nybakte skreimesteren utviste stålkontroll under selve konkurransen. - Det gjelder å være godt forberedt. Dessuten hadde jeg god hjelp på kjøkkenet, noe som gjorde at jeg kunne konsentrere meg utelukkende om maten, sier Lindberg. Åtte elever fra kokkefag-linjen på Gravdal og to elever fra grunnkurs hotell og næringsmiddelfag på Melbu assisterte de sju finalistene.