Modalselva

Dette er de største truslene mot villaksen

Rømt oppdrettslaks, lakselus, Gyrodactylus salaris, sur nedbør, vannkraftreguleringer og fysiske inngrep framstår i analysene til Vitenskapelig råd for villaksforvaltning som bestandstrusler. Av disse truslene framstår særlig rømt oppdrettslaks og lakselus som klart ikke-stabiliserte bestandstrusler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Elisabeth Nodland

Rømt oppdrettslaks og lakselus framstår som de to klart ikke-stabiliserte bestandstrusler, på samme måte som ved forrige trusselvurdering. Lakselus vil bare under høye infeksjonstrykk over flere år være en bestandstrussel alene, men i samspill med andre trusler, og spesielt rømt oppdrettslaks, kan lakselus true bestander.

Rømt oppdrettslaks anses som en direkte trussel mot bestandenes genetiske integritet, og kan bidra til redusert villaksproduksjon.

Dette slår den nye rapporten til Vitenskapelig råd for villaksforvaltning.

Gyrodactylus salaris – også en reell trussel

Parasitten G. salaris er også en bestandstrussel med relativt høy påvirkningsgrad og risiko, men trusselen er vurdert som mer stabilisert i 2013 og 2014 enn i tidligere vurderinger, siden tiltaksplaner og vellykkede utryddelsesaksjoner har medført at det gjenoppbygges stedegne bestander av laks i tidligere infiserte vassdrag. Tiltakene har også begrenset risikoen for spredning til nye vassdrag. Resultatene fra utryddelsesaksjonen i Vefsnregionen vil være viktig for framtidige trusselvurderinger, men per i dag vet vi ikke annet enn at aksjonen ble gjennomført i tråd med planene. Det vil dermed ta tid før vi vet om utryddelsesaksjonen i Vefsnregionen var vellykket og om de behandlede vassdragene blir friskmeldt.

Stabiliserte bestandstrusler gjør laksen sårbar for andre trusler

Sur nedbør, vannkraftreguleringer og fysiske inngrep framstår i analysen som stabiliserte bestandstrusler, ved at de har en høy plassering på påvirkningsaksen, men lavere plassering på risikoaksen enn rømt oppdrettslaks, lakselus og G. salaris. De negative effektene av disse truslene gjør bestandene sårbare ovenfor andre trusler. Sur nedbør ligger lengst nede langs risikoaksen, og framstår som den klart mest stabiliserte av disse tre truslene.

Betydelige restriksjoner gir effekt

Overbeskatning har den siste tiden ansett som en stadig mindre trussel. Årsaken er de betydelige restriksjonene som har blitt innført, og som nå gir god effekt.

I en tidligere artikkel på Kyst.no ble det påpekt at man kanskje likevel bør være mer føre var, også når det gjelder villaksnæringens egen forvaltning. Spesielt ble det påpekt at det i størst grad er liten fisk som gjenutsettes og ikke storlaksen som har best mulighet til å overleve og reprodusere. I tillegg

Les: Feilslått villaksforvaltning