Dr. grad om laks og vegetabilsk olje

Corina Moya-Falcón forsvarer fredag 10. juni sin doktoravhandling om fettomsetning i laks ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Et av resultatene fra Moya-Falcóns avhandling er at vegetabilske oljer i fôret stimulerer til økt egensyntese av lange, umettede fettsyrer i laksen, heter det i en melding fra UMB, Ås. Det er knapphet på fiskeoljer av god kvalitet til bruk i fiskefôr. Det er derfor behov for å ta i bruk alternative fettkilder i fôr til laks. Moya-Falcón i AKVAFORSK har med sine grunnleggende studier av laksens fettsyremetabolisme kommet nærmere en forståelse av hvordan alternative fettkilder omsettes i laksen. Flere faktorer spiller inn Moya-Falcóns arbeider har vist at vegetabilske oljer i fôret stimulerer laksens evne til å lage lange og umettede essensielle fettsyrer. Hun har videre vist at vanntemperatur påvirker laksens evne til å henholdsvis lagre og forbrenne ulike fettsyrer. Tilsetting av bioaktive fettsyrer (svovelholdige fettsyrer) i fôret til laks, ga økt fettforbrenning og økt nivå av omega 3 fettsyrer i membranlipider. Corina Moya-Falcón er 32 år og utdannet marinbiolog fra Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Spania. Hun ble ansatt som stipendiat ved AKVAFORSK i 2001, og opptatt som doktorgradsstudent ved UMB samme år. Veileder har vært seniorforsker Dr. Bente Ruyter ved AKVAFORSK. Bedømmelseskomiteen består av Professor Marisol Izquierdo (Instituto Canario de Ciencias marinas, Kanariøyene, Spania), Dr. Philos Laila Norheim Larsen (Epi-Gen, Akershus Universitets sykehus), og professor Kjell-Arne Rørvik (Institutt for Husdyr og Akvakulturvitenskap (IHA), UMB). Forsvaret finner sted ved IHA, UMB i Ås, fredag 10. juni kl. 10.00 i sal H185. Emne for prøveforelesning er ”En oversikt over kjernereseptorer og deres funksjon i metabolismen av fettsyrer. Hva er kjent om slike prosesser i fisk?”.