
Dreiv research på merdkanten og skreiv laksebok
- Det er overraskende hvor lite folk egentlig vet om laks og måten den produseres på. Laks er vårt viktigste husdyr og vi trenger en mer informert befolkning, sier professor Marianne Elisabeth Lien.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Forrige uke lanserte Lien boka «Becoming salmon; Aquaculture and the Domestication of a Fish» ved på Litteraturhuset i Oslo. Boken er den første etnografiske studien av oppdrettsnæringen og har fått mye oppmerksomhet både i aviser og i NRK.
- Jeg er svært glad for oppmerksomheten. Etter hvert som jeg har arbeidet med emnet har jeg blitt svært opptatt av hvordan vi snakker om laks. Debatten rundt lakseoppdrett er veldig polarisert, man er enten for eller imot og har ofte sterke interesser på den ene eller andre siden. Jeg håper at boka kan gi et innblikk i hva som skjer på mærdene, og dermed bidra til en mer balansert debatt, sier hun.

- Dersom oppdrettslaks villaks skal leve sammen langs norskekysten, da må folk fra begge sider også kunne snakke sammen. Laksen er vårt mest lønnsomme husdyr, men lakseoppdrett er samtidig et økologisk eksperiment med uante konsekvenser. Vi har ikke råd til å gå i skyttergrav-kriger hele veien, understreker hun.
Lakserevolusjonen
Lien er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, og under arbeidet med boka gjorde hun feltarbeid på ulike oppdrettsanlegg sammen med en britisk professor, John Law, som er en kjent forsker innenfor teknologi- og vitenskapsstudier.
- Vi besøkte flere anlegg på Vestlandet og jobbet der uten lønn for å få en skikkelig innsikt i hva røkterne driver med. Det praktiske arbeidet har vært svært viktig for boken, og inntrykket er at de som er nærmest laksen gjør en god jobb, forteller hun. Professoren har gjennom mange år skrevet artikler på laks og lakseoppdrett og peker på at laksen er en pågående revolusjon innen husdyrhold. - Nettopp denne revolusjonen er noe av det som inspirerte meg til boka. Hvordan vi klarer å bringe frem et nytt husdyr er interessant å lære mer om, sier hun. Boken er skrevet på engelsk og målgruppen er alle som ønsker å vite mer om laks.