Geir Ove Ystmark. Foto: Arkiv.

Eksportavgiften splitter bransjeorganisasjonene

Det er full splittelse internt i arbeidsgiver-høyborgen NHO om norsk sjømat. NHO-topp Stein Lier-Hansen blir beskyldt for kunnskapsløshet, av en sjefskollega i NHO.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stein Lier Hansen. Foto: Norsk Industri

– Sjømatbransjen trenger Norges Sjømatråd. På grunn av økt norsk eksport og økte sjømatpriser har inntektene til Sjømatrådet gått kraftig opp. Vi kan være enige i at avgiften kan reduseres noe, slik fiskeriministeren har tatt til orde for. Spesielt er det behov for å redusere avgiften på bearbeidede varer samt å være lydhør for dem som bygger egne merkevarer. Men å avvikle Sjømatrådet, vil være svært skadelig for norsk sjømatnæring, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i NHOs Sjømat Norge til E24.no.

Han kaster seg inn i den heftige debatten om Norges Sjømatråd, som konsernsjef Alf-Helge Aarskog i John Fredriksen-selskapet Marine Harvest angriper for å ha blitt for store og for å ha for høy partyfaktor.

Aarskog fikk full støtte for sin kritikk av administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, NHOs desidert største forening.

– Sjømatrådet hadde sin funksjon da den norske bransjen var ung og trengte hjelp for å komme ut i verden. Men i dag, hvor norsk laks er verdensledende, kan jeg ikke se at det lenger har noen funksjon, sier Stein Lier-Hansen.

Det faller NHO-kollega Ystmark tungt for brystet. Han angriper Lier-Hansen og legger ikke skjul på at han mener hans organisasjon har mer peiling på fiskeri enn Norsk Industri.

– Uttalelsene til Lier-Hansen viser at han ikke har god nok kunnskap om Norges Sjømatråd, sier Ystmark og legger syrlig til: Det kan skyldes at hans Norsk Industri bare har ett eneste medlem innen fiskeeksport.

Ystmark mener de faglige argumentene for Norges Sjømatråd er så sterke, at det blir feil å ødelegge den satsingen.

– Jeg skjønner at et globalt selskap som Marine Harvest ikke har samme behov for felles markedsføring. De driver tross alt produksjon i mange land. For selskap som har sin hovedsatsing i Norge blir det annerledes. De og nasjonen har behov for å bygge norsk opprinnelse.