Telling av lakselus, lus, Marine Harvest

- En fallitterklæring for dagens teknologi

Organisasjonen, Redd Villaksen reagerer på at oppdretterne i sørligere strøk håper på høye sjøtemperaturer for å bli kvitt lusen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere denne uken kunne Kyst.no melde at sjøtemperaturene nærmer seg nivåer som ikke lenger er innenfor lakselusen komfortsone. Det kan bety et omfattende frafall av lakselus for oppdrettere i sørlige deler av Norge.

Les også: - Kan bli for varmt for lusen

Ole Morgen Troland i Troland Lakseoppdrett i Austevoll håper temperaturen holder seg høy fremover slik at lusen forsvinner.

- Vi setter vår lit til høyere makter, sier han.

Han mener næringen trenger en ”Master reset” for å få lusenivået ned.

- Nå ligger sjøtemperaturen i vårt område på 20 grader, sier han, og håper dette skal gi resultater.

Les også: «Master reset» fra Vårherre 

Organisasjonen, Redd Villaksen reagerer på oppdretternes holdninger. De mener utsagnet er en fallitterklæringen til næringen nåværende teknologi.

- Oppdretterne setter nå sin lit til at hinsidige og høyere makter kan bedre på lusesituasjonen. Riktignok er det sikkert sagt som en spøk, men å håpe på at høye sjøtemperaturer skal få lusa til å falle av, er og blir en fallitterklæring for en teknologi som ikke er bærekraftig, kommenterer organisasjonen på sine Facebook-sider.

- For vårt vedkommende vil vi anbefale et englekurs med Martha Louise for å ordne opp i lusesituasjonen, avslutter Redd Villaksen.

Organisasjonen og dens medlemmer er klar på at lukkede anlegg er eneste veien å gå.

- Dagens oppdrettsteknologi er klimaavhengig, så bønn hjelper nok like mye/lite som alt annet. Med lukkede anlegg slapp de denne bekymringen, kommenterer en av organisasjonens medlemmer på Facebook.