
- En næring uten retning og lederskap
Tromsø: Påstanden kommer fra ingen ringere enn Terje Osmundsen. Til daglig redaktør for tidsskriftet Mandag Morgen, men kanskje bedre kjent som Kåre Willochs wonderboy da han i svært ung alder ble statsministerens personlige sekretær.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Av Gustav-Erik Blaalid
Siden begynnelsen på 1980-tallet har Osmundsen figurert i diverse ?think tank?, offentlige utredninger, fremtidsanalyser, etc. Og han hadde ikke småtteri på lager da han i et foredrag under konferansen Fisk 2004 i Tromsø i går ga en vurdering av oppdrettsnæringen sett utenfra. - Det første spørsmålet jeg stiller meg er om dette er en næring som styres av machochister. I fjor var verdiskapningen fra oppdrettsnæringen negativ. Jeg vet ikke om andre næringer som har klart å få til noe lignende, sa Terje Osmundsen, og fortsatte: - Næringen er overorganisert, mangler retning og lederskap, og har et økende troverdighetsproblem.
Skottene bedre
Osmundsen viset til produktmerking og økende krav til sporbarhet. Her mente han at skotsk laksenæring var kommet mye lenger enn den norske. Han trakk også frem danske kokker som sa at de ikke lenger brukte norsk laks på grunn av dårlig kvalitet. - Men hva sier næringen selv, spurte Terje Osmundsen og trakk frem eksempler fra Eksportutvalget for fisk sine tilsvar på angrep fra miljøbevegelsen.
? Svarene fra næringen vitner om at de ikke forstår problemet. De fortsetter å svare med at alle andre har misforstått. Laks er sunn mat. Dette holder ikke. Gjør som skottene, inngå allianser og forsøk å ta opp i dere det som kommer fra miljøbevegelsen, var Osmundsens råd.
For mange kokker
- For en utenforstående er det nesten uforståelig at det skal så mange organisasjoner og forskningsinstitutter til for å drive en relativt liten næring, sa Osmundsen og viste til deltakerlisten fra konferansen der offentlige etater og institusjoner var overrepresentert. ? Her er det for mange kokker, fastslo Osmundsen. Han hadde ikke så mange råd å komme med, men mente at noen sannheter burde etableres. Blant annet at det er kjedene som har makta. Og de får stadig mer makt. Det er ikke de store produsentene. Da er det ikke så relevant om man er integrert nedstrøms. Det er heller ikke viktig å være tilstede i alle verdens markeder.. Derimot er det viktig å levere produkter av god kvalitet, og ta vare på konkurransefrotrinn der de finnes, var hans råd. Han mente at Tracefish er et eksempel på et sporbarhetssystem vi er kommet langt på å utvikle i Norge, men hvor blir det av konkurransefortrinnene fra dette prosjektet, spurte en retorisk Terje Osmundsen.