– Endelig er det liv på anlegget igjen

- Vi har begynt slakting og pakking av laks etter et års stillstand i anlegget på Jennskaret i Bø kommune i Nordland. Det er nå gjort investeringer for om lag 17 millioner kroner, sier Lars Fredrik Martinussen, Controller hos Egil Kristoffersen & Sønner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Produksjonen startet opp igjen i går morgen på Jennskaret, der det arbeides for fullt på anlegget.

- Det har ikke vært slaktet fisk i Jennskaret siden juni 2014. Vi har hatt full stopp fra juni 2014 til 3. august 2015, sier Martinussen.

Er det godt å få startet opp igjen driften?

- Klart det! Vi har særdeles dyktige kolleger i slakteriet, og det er viktig at vi klarer å holde best mulig kontinuitet, både for de ansatte og for bedriften sin del, sier han. 

Les også: Egil Kristoffersen og Sønner blar opp for nytt anlegg

På Facebook skriver selskapet blant annet - Så var vi igang igjen. Fantastisk fint når ting begynner å fungere utover dagen. All ære til vedlikeholdsgjengen som klarte å få alt utstyret på plass, og ære til gutta på havet som har fått fram en stor og flott fisk. Artig med bare blide fjes, og at vi fikk til alle ordrene første dagen.

Selskapet har vært preget av ILA sykdom og liten drift det siste året. 

- Med seks konsesjoner (4680 tonn MTB) og et slakteri med kapasitet på rundt 10 000 tonn, så er det en viss overkapasitet og dermed perioder uten drift i slakteriet som er typisk deler av vinter/vår drift, forklarer Lars Fredrik Martinussen.

Videre sier han - Vi har ganske enkelt ikke nok egen laks til å sysselsette slakteriet kontinuerlig gjennom året. Når vi i tillegg måtte slakte ut og fjerne fisk noe fisk med ILA- sykdom i 2014, så har vi hatt mindre fisk enn hva vi har tillatelse til – og lengre stillstand i slakteriet enn vanlig.

Investert i ny kai

Selskapet har investert mye for å sikre driften videre.

- Det er investert 17 millioner kroner i anlegget. Pengene har gått til å gjøre driften sikrere og mer rasjonell. Vi har ambisjoner om å fortsette å være en Bø-bedrift, og da er vi nødt til å investere for å være konkurransedyktig også i fremtiden, sier Lars Fredrik Martinussen, til Kyst.no.

- Investeringer vi har gjort er en ny 66 meter lang kai, et nytt ventemerdanlegg, ny adkomstvei til slakteri samt parkeringsplass og klargjøring av tomt for eventuelle nye bygg, sier han.

Les også: Betydelige investeringer for Egil Kristoffersen og Sønner

- Vi har også utvidet ensilasjekapasiteten og gjort oppgraderinger av selve bygningsmassen til slakteriet, hvor en del av bæreelementene og deler av gulvet ble byttet ut, utdyper han.

Hva ser du på som den største utfordringen videre?

- Den største utfordringen vår nå er nok tilgang på sjøareal slik at vi kan opprettholde aktivitetsnivået og sysselsettingen i Bø. Blant annet økte krav til koordinering av driften med andre våre lakseoppdrettsnaboer. Samt strengere krav og økt kunnskap om miljøpåvirkning fra anleggene kommer sannsynligvis til å begrense handlefriheten ytterligere når det gjelder bruk av nåværende lokaliteter, forklarer Martinussen.

Fisken kommer inn til slaktemerden. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner

Målet til selskapet er fortsatt å være en ansvarlig og effektiv produsent av god mat, både for kundenes del, deres ansatte, lokalmiljøet og for laksen.

Egil Kristoffersen & Sønner AS har seks matfiskkonsesjoner for oppdrett av laks.