
– Enormt potensial for oppdrettstorsken
Norges Sjømatråds fiskeriutsending i Frankrike, Johan Kvalheim, peker på at det er enorm etterspørsel etter torsk i det franske markedet. Kvalheim mener det er noe torskeoppdretterne bør utnytte.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
– Fersk torsk er den nest viktigste typen ferskfisk i Frankrike, både i volum og verdi. Torsken henger seg bra her nede, sier Norges Sjømatråds franske fiskeriutsending, Johan Kvalheim.
Laks og torsk er de to viktigste sjømatproduktene hos de matglade franskmennene. Selv om laksen har en særposisjon i markedet står fremdeles torsken meget sterkt. Volummessig representerte fersk torsk 14,1 prosent av de totale fersk fisk salget til de franske husholdningene.
91 prosent av den ferske torsken ble solgt som fileter eller i porsjon, og bare 3,2 prosent eller 553 tonn ble solgt som hel fisk. Totalt kjøpte de franske husholdningene i 2011 totalt 17 219 tonn, ned 4,4 prosent sammenlignet med samme periode i 2010.
Les mer: Tre av fire franskmenn kjøpte sjømat i 2011
Stabil levering en forse
– Den ustabile tilgangen av villfangsttorsk gjør at markedet for oppdrettstorsk er svært bra her nede. De store kjedene er avhengig av stabil tilgang, og eksempelvis på slutten av mars kjørte flere av kjedene store kampanjer. Da var det imidlertid dårlig vær hvilket medførte at flere butikkjeder sto uten fisk, sier Kvalheim før han legger til:
– Innkjøperne ønsker å sikre seg, men da er de avhengig av å ha et fundament i bunnen. Oppdrettstorsken har alltid mulighet til å komme raskere ut, og der har oppdretterne sin forse, sier Kvalheim.
Volumene ned
For Norge som merkevare er det i tillegg en bonus at oppdrettstorsken merkes med et norsk kjenningsmerke i motsetning til villfisken der kun et emblem med Nord-øst Atlanteren er nødvendig.
Hva gjelder fundament i bunnen går volumene av oppdrettstorsken den gærne retningen. I 2011 importerte franskmennene 1 020 tonn oppdrettstorsk. Det var en halvering fra 2010 da det samme tallet lå på 2 080 tonn.
Utfordringen ligger fremdeles i å få produksjonskostnadene til oppdrettsvirksomheten ned.