Settefisk, skottland,

Er settefiskanlegg fremdeles en kilde til rømming?

Fiskeridirektoratet vil øke kunnskapen om omfanget av såkalt drypprømming fra settefiskanlegg. Undersøkelsene vil foregå i vassdrag i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Feltundersøkelsen skal gjennomføres i vår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rådgivende Biologer skal sammen med ansatte fra Fiskeridirektoratet utføre fiske med elektrisk fiskeapparat ved mellom 20 og 30 lokaliteter i disse fylkene.

— Elveos og mulige standplasser for fisk i vassdrag som ligger nær settefiskanlegg vil bli undersøkt, sier sjef for tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet, Henrik Hareide i en sak på direktorates hjemmesider.

Ved bruk av elektrisk fiskeapparat blir fisken svimeslått slik at den kan fanges med håv. Den blir deretter satt i en bøtte med vann for oppvåkning. Fangsten blir sortert etter art og om det er vill- eller oppdrettsfisk. All villfisk blir satt tilbake i vassdraget.

Oppfølging av "Smoltoffensiven"

Undersøkelsen er en oppfølging av kontrolloffensiven mot settefiskanlegg i 2007, også kalt «Smoltoffensiven».

Bakgrunnen for Smoltoffensiven var flere studier på midten av 2000-tallet som viste at en større andel av den rømte oppdrettslaksen som ble fanget i elvene hadde rømt som smolt/postsmolt gjennom hendelser som etter hvert ble karakterisert som drypprømminger.

Denne kunnskapen førte til krav om dobbel sikring av avløpene i settefiskanleggene. Havforskningsinstituttet har i en publikasjon fra 2014 analysert omfanget av rømt fisk basert på studier av spredning og overlevelse hos rømt oppdrettslaks og innslaget av rømt fisk i de rapporterte fangstene i perioden 2005-2009.

Resultatet er et estimat av det totale antallet rømt oppdrettslaks som er to til fire ganger høyere enn det som fremgår av de innrapporterte hendelsene i den samme perioden.

Særlig blir de rapporterte tallene for rømt smolt/postsmolt vurdert å være for lave.

— Vi gjennomfører derfor en undersøkelse for å avklare om settefiskanlegg fremdeles kan være en kilde til slik rømming, sier Hareide.

Undersøkelsene skal være ferdig gjennomført tidlig i mai og vil sammen med blant annet undersøkelser av rømmingstidspunkt for fanget rømt fisk utgjøre kunnskapsgrunlaget for videre oppfølging fra Fiskeridirektoratet.