Maria oppdrettsbåt, dødsulykke
Maria oppdrettsbåt, dødsulykke

Fersk rapport om dødsulykke

En fersk rapport har konkludert i ulykken der mor og et barn omkom da en oppdrettsbåt kantret i Finnmark.

Publisert

En mor (42) og hennes barn (1) omkom da arbeidsbåten «Maria» som sank i Store Kufjord i Finnmark juli 2012. Nå har Statens Havarikommisjon (SHT) konkludert hva som var årsaken til at båten sank, melder Finnmark Dagblad.

Ulykken skjedde med et turfølge på seks personer og fire hunder om bord. De var på vei hjem fra en fjelltur og skulle bli transportert til Altneset. Like før ulykken skjedde hadde turfølgets medbrakte gummibåt som var på slep, slitt seg. Denne ble hentet inn og heist om bord i Maria med kran. Da gummibåten ble forsøkt manøvrert med kjølen ned på akterdekket, kantret Maria.

– Beslutningen om å ta om bord gummibåten ved bruk av kran på denne type fartøy under særdeles dårlige værforhold, og med passasjerer om bord, er etter havarikommisjonens vurdering utenfor grensene for normal og sikker drift, framkommer det av rapporten.

SHT har kommet fram til at opplæringen av besetningen i bruk av arbeidsbåt inkludert operasjonelle begrensninger og kranbruk var mangelfull.

– I etterkant av ulykken har oppdrettsselskapet, etter tilsyn og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, foretatt relevante tiltak, framkommer det av rapporten.

Oppdrettsselskapet vil ikke få noen sanksjoner som følge av rapporten. Politiet har tidligere konkludert med at det ikke var noe klanderverdig i denne saken.

SHT mener at det stilles for få krav til besetningens kompetanse for denne type båter under 15 meter og tilråder nå tilrår derfor Sjøfartsdirektoratet å iverksette tiltak som sikrer at besetningen på arbeidsbåter under 15 meter har tilfredsstillende kompetanse relatert til de operasjoner som gjennomføres på båten.

Ifølge havarikommisjonen hadde mannskapet for lite kunnskap til å utføre denne typen operasjon. Foto: NRS
Ifølge havarikommisjonen hadde mannskapet for lite kunnskap til å utføre denne typen operasjon. Foto: NRS