Fishguard

Fishguard akkreditert for qPCR-analyse

Fishguard er som første fiskehelsetjeneste i landet nå akkreditert for qPCR-analyse av FV-ATPase.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Her fra labben til Fishguard. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

Det opplyser Solrun Finstad, teknisk leder for molekylærbiologi ved Fishguards laboratorium på Leknes i Lofoten.

Laboratoriet har lang erfaring med den tradisjonelle ATPase analysen der man måler enzymaktivitet.

- De siste årene ha vi parallelt jobbet med å utvikle en komplementær analyse som måler genuttrykket til spesifikke ATPaser og det er denne analysen som nå et akkreditert, forklarer Finstad.

- Det at vi er akkreditert betyr at det stilles strenge kvalitetskrav til oss som laboratorium med tanke på prøvebehandling, sporing samt repeterbarhet og reproduserbarhet av analyser, utdyper hun.

- Dette er kvalitetskrav som vi selvfølgelig også følger i forhold til den tradisjonelle ATPaseanalysen som vi også tilbyr til våre kunder, legger Finstad til.

Flere akkrediteringer

Fishguard har laboratorier i Bergen, Måløy, Leknes og Alta som har fått nye akkrediteringer.

- Akkrediteringen av denne analysen sammen med lang erfaring på analysering av ATPasenivå og rådgivning på smoltifisering gjør oss trygge på at vi kan levere et godt produkt til våre kunder, sier Finstad.

I tillegg til FV-ATPase er laboratoriet også akkreditert for qPCR-analyser for Listeria Monocytogenes og Salmonella sp.

- Dette er analyser som vil være aktuelle for eksempel til slakterier og produsenter av næringsmidler, opplyser Finstad.

Fett og farge

Fishguard AS avdeling Bergen, er nå akkreditert for fett- og fargeanalyser av laksefisk. Fra før er også avdelinga i Måløy akkreditert for denne typen analyser.

- Fett- og fargeanalyser er viktig for å kontrollere fiskens fett- og pigmentnivå, slik at eventuelle korrigeringer kan gjøres underveis i produksjonen. Analyserapporter fungerer også som dokumentasjon ved salg, opplyser Magnar Bruvik, miljø & havbruksingeniør ved laboratoriet i Bergen.

Analysene baserer seg på ekstraksjon med ethylacetat og spektrofotometrisk avlesning av absorbans.

- Dette er en sikker og veldokumentert metode, forteller Bruvik.

- Vi har over 20 års erfaring med fett- og fargeanalyser, og det er en glede for oss å kunne tilby akkrediterte analyser, legger han til.