Flere og større fisk i merdene i januar.

- Fisk føler smerte

– Fisk føler smerte når de havner i trålen eller biter på kroken, sier Victoria Braithwaite, professor II ved Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen, til Forskning.no. Dette er konklusjonen i hennes nye bok; Do fish feel pain?

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Braithwaite og hennes forskerteam fant at ørret har en bestemt type smertenerver hvis eneste funksjon er å sende smertesignaler til hjernen, i likhet med fugler og pattedyr.

– Andre nevrologiske studier har vist at fisken har smertesentre i hjernen. Etter at disse er fjernet, viser ikke fisken smertereaksjoner, forteller Braithwaite på Forskning.no.

Smertediskusjon Braithwaite har forsket på om fisk føler smerte siden 2003. På denne tiden kom det forskningsresultater som antydet at fisk var mer komplekse enn antatt og kunne føle smerte. Resultatene førte til en enorm debatt. Professorens årelange forskning på feltet resulterte i boken ”Do fish feel pain?”, som kom ut i forrige uke.

– Studiene er viktige fordi de trekker en grense for hvilke etiske grenser en skal trekke ved behandling i fiskeindustrien. For eksempel har skalldyr og blekksprut gått gjennom liknende tester og vist kun tegn til rene reflekser. Dette betyr at en ikke nødvendigvis trenger de samme etiske retningslinjer for disse, sier hun til Forskning.no.

Forskningen kan få implikasjoner for hvordan industrien behandler og slakter fisk. En kan bli nødt til å gjøre tråling og fiskeoppdrett mer skånsom.

For eksempel kan fisk som hales opp i trålen raskt bedøves med elektrisitet før de blir drept og filetert. I oppdrettsnæringen finnes det design og slaktemetoder som er mer skånsomme. I tillegg går økonomi og etikk hånd i hånd i fiskeindustrien.

– En bedre behandlet og mindre stresset fisk gir bedre kjøttkvalitet under slakting og gir høyere priser på markedet, påpeker Braithwaite. Forskningen kan også få følger for hobbyfiskere som driver med garn, sluk og flue. – Poenget mitt er ikke at folk skal slutte å fiske. Men med mer kunnskap om smerte hos fisk, vil kanskje sportsfiskere også bli mer bevisste for hvordan de skal behandle fisken, sier Braithwaite.