Ingebjørg Moe

Fisk på timeplanen

Takket være fiskesalgslagene og Eksportutvalget for fisk (EFF) skal 9. klassingene få minst ett fiskemåltid i heimkunnskapstimene. Fokus skal ligge på gode og spennende matretter med fisk, melder EFF.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

-

Ingebjørg Moe
Eksportutvalgets matfaglige konsulent, Ingebjørg Moe vil ha flere gode fiskeretter inn i skolene. Derfor kurser hun vordende lærere i høst
Foto: Kari Johanna Tveit
Fiskesalgslagene tok initiativet til en ordning som skal sikre 9. klasseelever minst ett fiskemåltid i løpet av tiden de har heimkunnskap. De bidrar med 20 kroner per elev, som skal gå til skinn- og beinfri fiskefilet. Samtidig besøker vi i EFF lærerhøyskoler for å kurse fremtidige lærere om prosjektet og vi vil også lære dem å tilberede gode fiskeretter, sier EFFs matfaglige konsulent, Ingebjørg Moe.
Aha-opplevelser
På læreplanen for heimkunnskap står det ikke at elevene skal få en spesifikk råvarekunnskap, men lære seg å lage et bredt spekter av retter. Moe ønsker at fisk skal bli en naturlig del av denne målsetningen. -På kurset oppfordrer vi studentene til ikke å skrive fisk på timeplanen, men for eksempel lasagne eller wok.
Sjømat er jo ypperlige råvarer i slike retter, og bør være et naturlig valg på lik linje med andre råvarer. Hvert gang vi kurser nye studenter får mange seg en aha-opplevelse når de smaker det ferdige resultatet i praksisdelen. De blir rett og slett overrasket over hvor godt fisk egner seg i retter hvor de ellers velger kjøtt som basisråvare.
Fisk utenom timene også
Hovedmålet med satsingen er å få ungdommen til å spise mer fisk og påvirke holdningene til fisk slik at de selv velger sjømat som en narurlig del av matvarevalget.
-Jeg tror flere vil spise fisk også utenom heimkunnskapstimene om de får gode erfaringer gjennom prosjektet vårt, sier Moe.
Ingebjørg Moe startet sin sjømat-turné med lærerhøyskolen i Tromsø i går. Disse stedene får også besøk av Eksportutvalgets matfaglige konsulent:
Trondheim 4. oktober
Sogndal 21. oktober
Tønsberg 2. november
Volda 2. desember
Bergen 7.desember
Kontaktperson:
Matfaglig konsulent EFF, Ingebjørg Moe, telefon 77 60 33 80, mobil 915 17 954.