Fiskeindustrien har en fremtid i Norge
Høyt lønnsnivå trenger ikke hinder en storsatsing på fiskeforedling i Norge. Et overslag utarbeidet av SINTEF Fiskeri og havbruk, viser at dersom en automatiserer fabrikkene og går over til tre skift, vil norske foredlingsbedrifter bli i stand til å konkurrere med anlegg i lavkostland, melder sintef.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Foredlingsleddet i fiskeindustrien er i økende grad blitt flyttet ut av Norge. SINTEFs regnestykker viser at det er fullt mulig å bringe mer av verdiskapingen hjem igjen. I beregningene har forskerne forutsatt at fabrikkene blir helautomatiske og drives døgnkontinuerlig i arbeidsuka. Mens dagens produksjonslinjer krever 40-50 ansatte, skal framtidas linjer overvåkes av seks medarbeidere per skift. Ifølge SINTEFs tall vil en slik strategi bringe foredlingskostnadene per kilo ned på samme nivå som i Polen og Kina, de to lavkostlandene som har satset mest på foredling av norsk fisk. Erstatter øyne og hender Strategien forutsetter en betydelig teknologisatsing. Utfordringen består i å erstatte menneskers øyne og hender. Flere utstyrsleverandører er i gang med å utvikle maskiner med økt grad av automatisering. Men fortsatt gjenstår mye forskning og utvikling, før helautomatiske foredlingsanlegg kan realiseres i fiskeindustrien. Bildebehandling og roboter SINTEF har grepet fatt i dette, og er i gang med grunnleggende arbeider på området ? både for egne midler og gjennom prosjekter finansiert av foredlingsindustri, Norges forskningsråd og Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). Innsatsområdene omfatter: ? Systemer som kan "se" skinn, bein og parasitten kveis. ? Automatisk styring av framtidige maskiner for renskjæring og fjerning av skinn, bein og kveis. ? Logistikksystemer for hurtig og skånsom vareflyt gjennom fabrikken ? Verktøy for maskinell etterkontroll av de ferdige fiskeproduktene Tilleggsgevinster Får vi produksjonskostnadene ned, vil Norge ifølge SINTEF-forskerne innkassere flere tilleggsgevinster. Vår nærhet til fiskeressursene gir oss kvalitetsfordeler vis a vis de andre lavkostlandene ? målt i råvarenes ferskhet. Utnyttbart restråstoff forblir i Norge. Og vi vil selv få muligheten til å utvikle nye foredlingsprodukter, deriblant varer som det kun er mulig å produsere for land som har helt ferskt fiskeråstoff, melder sintef.no.