
- Fisken kan slå av sitt eget system
Berggylt har en dynamisk tarm som er svært flink å ta opp næringsstoffer, den er flinkere enn laksen, selv uten mage, sier Øystein Sæle fra Nifes.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Han har samarbeidet med blant annet Nofima og Havforskningsinstituttet og flere andre på prosjektet Lepperpod, og Nifes sin del av prosjektet er kalt " - Berrggylt, fisken med den rare tarmen”. Meningen med prosjektet var å finne ut mer om berggylt, undersøke appetitten på lus, sykdomskontroll og værning av de naturlige artene.
- Magen til fisk er flere ganger mistet i evolusjon og det finnes flere grunner til dette. Uavhengig av mage eller ei har de fleste fiskearter likevel en noenlunde lang tarm, slik er det ikke hos berggylt, sier han.
Forutfordringer
Sæle forteller at de startet først med forundersøkelser og hadde tanker om at det kunne være vanskelig å lage for tilpasset berggylt ettersom det kanskje gikk altforfort gjennom den lille tarmen.

- Vi lagde da et mykfor og et tørrfor en med forskjellig merking, slik at vi kunne finne ut hvor lang tid det tok for passasje. Vi måtte sjekket bæsjen hver femte time og sjekket den også over tid, sier han.
Resultatet de fikk var at det tok 13 timer for mykfor å passere, mens på tørrfor tok ni timer før tarmen var fullstendig tømt.
- De som jobber med fisk kan tenke seg at dette er normalt. Men hos vanlig fisk blir 75 % av maten brutt ned i magesekken og 25% i tarmen. På en fisk som mangler mage er det oppsiktsvekkende at det skal ta like lang tid i fordøyelsen, sier han.
Han legger til at vanligvis er fisketarmen lengre enn fisken selv, men at hos berggylt er den bare to tredjedeler av lengden.
Funksjonell
Neste steg i undersøkelsen var da å finne ut hvordan tarmen virket, og de delte den inn i fire.
- Vi har brukt grundige analysemetoder. Vi så på mRNA som påvirker viljen til å produsere protein. Gjennomførte 20 millioner målinger og oppdaget at hele 3000 gener var forskjellige regulert. Bakerste segmentet skilte seg veldig tidlig ut. Segment en og to var mye likere enn en og tre, noe som var overraskende for oss, sier Sæle
De oppdaget da at det du ser har ikke mye å si for funksjonen.
- I resultatene våre kan en grovt si at bakerst i tamen er immunforsvarets episenter.Fordøyelsen skjer i hovedsak fremme i tarmen, og der skjer også den energikrevende aktiviteten hvor en tar opp næringsstoffer og lignende. Svært lite skjer i siste halvdel av tarmen, sier han
Han legger til at fiske som fikk våtfor hadde best fordøyelse og opptak av næringsstoffer. I tørrfor var det gjennomgående lavere opptak av næringsstoffer. Og han mener det kan henge sammen med passasjehastigheten.
Alle resultatene fra Leppeprod vil bli publisert under Rensefisk-konferansen, på Gardermoen den 3-4 mars.