
Flotasjon av lakselus som mulig bekjempingsmetode
Kan flotasjon redusere sannsynligheten for at luselarvene slipper inn lakseanlegg, og dermed bidra til å løse en av havbruksnæringens for tiden største utfordringer? Sintef har sett på saken.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Flotasjon av lakselus er basert på en tanke om at de frittsvømmende luselarvene møtes av en vegg av små luftbobler som fester seg til larvene og løfter dem mot overflaten. Flotasjon kan anvendes i kombinasjon med løsninger for oppsamling av de floterte luselarvene, eller i kombinasjon med skjørt slik at luselarvene ledes utenom anlegget. En boblebarriere plassert oppstrøms et merdanlegg kan potensielt tenkes å løfte luselarvene opp til et vannsjikt der de lettere kan samles opp, eller der et skjørt kan skjerme fisken inntil "fronten" av lus har passert anlegget.
Saken fortsetter under bildet

Flere næringsaktører har de siste årene henvendt seg til FHF (Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond) om de kunne bidra til finansiering for å finne mer ut av dette.
Les hele denne historien i form av en fagartikkel i Norsk Fiskeoppdrett nr 6 som er i postkassene nå.
Høsten i fjor gikk FHF til Sintef Fiskeri og havbruk og ba om en innledende studie av flotasjon av lakseluslarver. Spørsmålet de stilte var hvorvidt flotasjon kan redusere sannsynligheten for at luselarvene slipper inn lakseanlegg, og dermed bidra til å løse en av havbruksnæringens for tiden største utfordringer.
Ikke helt rett frem
Forsøkene gav dessverre ikke grunnlag for å si at luselarver kan floteres effektivt ved hjelp av bobler i størrelsesordenen 30 – 400 mikrometer.
- Mindre bobler med lavere stigehastighet kan ha lettere for å feste seg til lakselus, men vil samtidig ha tilsvarende mindre oppdrift og flotasjonsevne. Strømhastighet og store dybdevariasjoner ved en eventuell implementasjon i fullskala oppdrett vil også virke kompliserende inn. Betydelig mindre bobler er i tillegg både vanskeligere og dyrere å generere, skriver Sintef-forsker Torfinn Solvang-Garten med flere i artikkelen i Norsk Fiskeoppdrett.
Håp likevel?
En generell observasjon fra forsøkene var at luselarvene til en viss grad likevel ble konsentrert i de øvre deler av vannsøylen.
- Dette skyldes trolig den boblegenererte strømningen i tankene, det vil si at de stigende boblene setter i gang en vertikal sirkulasjon av vannet i tanken. Lignende forsøk med en annen hoppekreps (raudåte) konkluderte med at slik "upwelling" er en vesentlig mer effektiv mekanisme enn flotasjon (Grimaldo et al., 2011).
- En boblebarriere kan derfor likevel ha en plass i bekjempelse av lakselus, men da basert på upwelling som hovedmekanisme, skriver de..