Forsker på fôr til kveiteyngel

Fôr til kveiteyngel bør inneholde mer enn 58 prosent protein, 5-25 prosent fett og mindre enn 5 prosent stivelse, viser forskning ved NIFES og Havforskningsinstituttet. Dette er ulikt de ernæringsmessige behovene hos større kveite, og andre arter som for eksempel torsk som har et lavere proteinbehov og tåler mer karbohydrater på yngel-stadiet.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lav utnyttelse av stivelse
Forskningsprosjektet undersøkte hvordan forholdet mellom protein, fett og stivelse i fôr til liten kveiteyngel (0,5-6g) kan varieres uten at det går ut over vekst og overlevelse. I det første forsøket ble sammensetningen av hovednæringsstoffene variert mellom 0 og 15 % stivelse, 5-30% fett og 53-83% protein. Resultatene viste at kveiteyngel ikke bør ha mer enn 5 % stivelse i fôret. En økning til 15 % stivelse ga en økning i leverindeks (levervekt i forhold til vekt av hel fisk) på nesten 4 ganger og en 20 ganger økning i glykogeninnhold i leveren. Dette viser at kveiteyngel har lav energiutnyttelse av karbohydrat, som i stedet lagres som glykogen i leveren. Høyt innhold av stivelse i fôret ga også en nedgang i vekst. Det samme forsøket viste at variasjon av fettinnholdet i fôret mellom 5 og 25 % ikke påvirket veksten, så lenge stivelsesnivået var 0-5 %. 30 % fett ga god vekst ved et stivelsesfritt fôr, men redusert vekst ved 5 % stivelse. Denne siste gruppen fikk 53 % protein, som antagelig er lavere enn behovet.
Variasjon av fett og protein
I et oppfølgingsforsøk ble fôrets innhold av fett og protein variert fra henholdsvis 5-30 % og 62-86 %, uten tilsetning av stivelse. Resultatet av dette forsøket bekreftet konklusjonen fra det første forsøket som viste at fett/proteinforholdet kan varieres over et stort område uten å påvirke vekst hos kveiteyngel. Men med økende mengde fett i fôret økte dødeligheten, noe som kan skyldes tilsetning av for høye nivåer av soyalecitin (phospholipid). Økende mengde fett i fôret ga også økt fettinnhold i fisken. Våre resultater viser videre at 62 % protein er tilstrekkelig i fôr til kveiteyngel. En gjennomgang av litteraturen antyder et proteinbehov på ca. 58 %, melder NIFES.