
Fortsatt trygt å spise oppdrettskveite
Mengden av dioksiner og PCB i oppdrettskveite og villfanget kveite under 35 kilo, overskrider ikke den tolerable ukentlige inntaksmengden av slike miljøgifter. Det er konklusjonene i en vurdering Vitenskapskomiteen for mattrygghet har utført for Mattilsynet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fordi kveite, i motsetning til andre fiskearter kan bli meget gammel vil den over tid kunne akkumulere store mengder miljøgifter. I vill tilstand kan kveiten oppnå en vekt på over 200 kilo og hunnen kan bli minst 50 år.
Oppdrettskveite blir i hovedsak slaktet før den oppnår en vekt på fem kilo. Dette, kombinert med strenge regler for fiskeför, gjør at nivåene av miljøgifter i oppdrettskveite er under kontroll.
Mengden av miljøgifter i mindre vill kveite (mindre enn 35 kg) viser lave nivåer.
Stor kveite over 120 kg utgjør under 5 % av den totale omsetningen i Norge. Imidlertid er VKM klare i sin konklusjon når det gjelder miljøgiftinnholdet i slik fisk:
- Svært stor kveite (større enn 120 kg) har et meget høyt innhold av dioksiner og dioksinlignende PCB. Inntaksberegninger viser at det å spise kveite med slike høye nivåer av dioksiner og dioksinlinkende PCB medfører overskridelse av tolerabelt ukentlig inntak (TWI).
- Fosteret er mest følsomt for helseskade forårsaket av dioksiner og dioksinlignende PCB. Stoffene tas opp i kroppen gjennom hele livet og fosteret får i seg dette under graviditet og amming. Det er derfor viktig at inntaket til jenter og kvinner i fruktbar alder ikke overskrider det tolerable inntaket for dioksiner og dioksinlignende PCB. Jevnlig inntak av stor kveite blant denne gruppen vil være forbundet med overskridelse av TWI
Hva gjør Mattilsynet videre?
Det finnes i dag et regelverk for dioksiner i bl.a. fisk. Analysedata viser at stor kveite kan overskride denne grenseverdien. Dioksinlignende PCB vil bli innlemmet i regelverket i løpet av de kommende månedene. For dioksinlignende PCB er overskridelsene i forhold til kommende grenseverdi store.
Mattilsynet hadde 31.mars et møte andre myndighetsaktører og nærings- og bransjeforeningene. Forbrukersiden var også invitert. Det var på møtet enighet om at stor kveite på over 120 kg ikke er egnet som mat og bør ut av markedet. Mattilsynet vil i tiden fremover følge opp saken:
- Fortsette kartlegging for å få bedre grunnlag for sammenhengen mellom nivå av miljøgifter og vekt.
- Implementere og følge opp nytt regelverk med hensiktsmessig tilsyn av omsetningen av slik stor kveite. Kveite som omsettes i Norge skal være helsemessig trygg.
Samtidig forventer Mattilsynet at næringen er seg sitt ansvar bevisst og bidrar gjennom overholdelse av regelverk å sørge for at slik stor kveite ikke lenger går ut på markedet.
Viktig å skille mellom kveite og stor kveite
Det er i denne saken viktig å fremheve at kveite er en helt spesiell fisk, bl.a. ved sin høye alder. Det er ingen grunn til å slutte å spise oppdrettskveite og middels stor kveite. De ernæringsmessige fordelene ved å spise slik fisk er store, melder Mattilsynet.