Ganske enkelt Essentia
De trives sammen, og det synes! Etter år på egne bein, har de lagt en slump penger og hjertet sitt i etableringen av nyskapningen Essentia. Et vakkert, latinsk navn som formidler filosofien om å fokusere på det vesentlige. - Vi skal bistå bedrifter med å utvikle det som er viktig og gir verdi for dem, sier Anne Grete og Kari-Anne med tyngde.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Så er det heller ingen lettvektere vi har med å gjøre. Begge damene er solid forankret i fiskeri- og havbruksnæringen, og har for lengst tapt sitt hjerte til næringen. Anne Grete Kjørrefjord kjenner fisken både fra produksjon, ledelse og utredning og kvalitetsarbeid. Mens Kari-Anne Lenvik har sertifisert noen av landets største matvareprodusenter i årevis - deriblant Marine Harvest, Tine og Statkorn. Sånt blir det dynamitt av! Krise er økt fokus Så er det brennende engasjementet og lysten til å skape resultater i fiskerinæringen, en dårlig skjult egenskap og drivkraft hos dem begge. Og damenes CV er i seg selv intet mindre enn imponerende. For hør bare; sammen har de trettifem års erfaring fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. Åtte års erfaring fra praktisk oppdrett, femten års erfaring med kvalitetsstyring, helse, miljø og sikkerhet, revisjon og sertifisering. Og altså; tyve års ledererfaring til sammen. - Målet er å jobbe både nasjonalt og internasjonalt, og samarbeide tett med andre fagmiljøer når vi selv mangler kompetanse. Allerede neste år regner vi imidlertid med å ansette en til, sier Anne Grete. Som ikke frykter nedgangstidene i økonomien. - Det er nettopp når inntjeningen og lønnsomheten er dårlig, at bedriftene bør iverksette kostnadsbesparende tiltak. Det er også i krisetider at behovet for effektivitet, struktur og kreativitet er påkrevd, sier hun. Revitalisert - For å skape lønnsomhet, må en ha riktig fokus. Det stilles krav om å gjøre ting på en enkel og effektiv måte. Vi ser ofte bedrifter med tunge systemer som fungerer dårlig. Dette er bedrifter som har hatt konsulenter i arbeid for å utvikle rasjonelle systemer for dem. De ender opp med å bli altfor dokumenttunge; i stedet for å analysere hva bedriften har behov for, nøyer man seg med å avdekke faktiske forhold. Dokumentene blir deretter lagt i en skuff, og ikke brukt som et verktøy for å forbedre lønnsomhet og effektivitet. Mange foretar jevnlige registreringer for å bedre effektiviteten, men analyserer sjelden funnene. Det er mye penger å spare på nye rutiner. Kanskje er mye av registreringen i seg selv unødvendig. Vi tar utgangspunkt i hvordan ting fungerer i praksis, i rutiner og fokuserer på det som er viktig å forbedre. Ulike bedrifter har ulike behov. Det som har verdi for noen, er mindre relevant for andre. Derfor er det en stor fordel at vi kjenner både næringen og bedriftene i den, sier Kari-Anne. Som synes det er positivt at den nye ISO-standarden av 15. des 2000 har revitalisert mange bedrifter. - Den legger større vekt på en kundeorientert prosess og en aktiv ledelse, sier hun. Sårbar Begge er unisont enige om at kravet til dokumentasjon vil øke betydelig i fremtiden, og at de som ikke følger opp står i fare for å definere seg selv ut av markedet. Tillit er stikkordet. - De vil ha et viktig konkurransefortrinn, de som klarer å skape tillit hos kundene. For å oppnå det, må bedriftene ha rasjonelle arbeidsprosesser og en godt organisert virksomhet. Kravene kommer fra nasjonale myndigheter, andre land og ikke minst konsumentene og kundene. Globalisering og større matvarekjeder karakteriserer næringsmiddelbransjen i dag. Produkter fra alle deler av verden skal være tilgjengelig til alle tider av året, i enhver krok på kloden. Dette stiller bransjen overfor store utfordringer, både når det gjelder transport og produksjon av matvarene. Risikoen for matskandaler øker, og gjør hele næringen mer sårbar. Den internasjonale organisasjonen CIES - som er et nettverk av matvarekjeder/grossister i hele verden - er svært opptatt av den økte risikoen, og jobber nå med å få utarbeidet en internasjonal standard for matproduksjon. I dag finnes det et mylder av standarder som gjør landskapet uoversiktelig og konsumentene usikre. Mengden standarder er kun med på å forvirre både produsenter og konsumenter, og det er derfor nødvendig å rydde opp i jungelen. Dette er et arbeid som blant annet Nemko Certification er sterkt engasjert i, sier de. Nemko Certification Essentias samarbeidspartner, Nemko Certification, er blant de første i Norge som er godkjent for å sertifisere etter den nye BRC-standarden for matvaresikkerhet. En standard fiskeindustrien kommer til å merke mye til framover. Kari-Anne og Anne Grete legger ikke skjul på at dette kan bli et viktig område for Essentia. - Vi konkurrerer i et marked hvor antallet konsulent- og sertifiseringsselskaper er økende. Det er imidlertid få som har spesialisert seg på mat og fisk, og dette er derfor en nisje vi vil vektlegge. Våre forretningsområder er først og fremst revisjonstjenester, kvalitetsstyring og internkontroll. Med sterkt fokus på lederopplæring i forskjellige nivåer i bedriften, på arbeidsmiljøet, kartlegging av kompetansebehov og opplæring. Vår overordnete målsetning er å øke lønnsomheten i fiskerinæringen, sier de. Trives sammen Hva får to selvstendige damer til å gi opp hver sin lukrative virksomhet til fordel for et felles foretak? De ser på hverandre, og smiler. - Det er en stor risiko å være liten. Mange oppdrag man ikke kan ta, og mye ensomt arbeid. Ved å gå sammen, kan man dra veksler på hverandre. Og ta unna de voldsomme toppene som tidvis kommer. Det er spennende å være hverandres sparringspartner, og fylle ut den andres kompetanse. Vi har jobbet i samme kontorlandskapet en tid, og fant ut at vi trives sammen. Det er viktig for å lykkes, sier Anne Grete og Kari-Anne i kor.