
Gigantbøter til oppdrettere
Fiskeridirektoratets regionkontor i Nordland har etter det Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no erfarer varslet bøter på opp mot 60 milioner kroner til oppdrettere som produserer mer enn de har lov til.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Da myndighetene endret reglene for produksjonsbegrensning for laks, ble systemet med maksimalt tillatt biomasse (MTB) innført for et par år siden. Nå ligger mange av landets lakseoppdrettere i fare for å bli ilagt gigantbøter for å bryte MTB-begrensningen. Bare i Nordland skal det være snakk om 60 millioner kroner i bøter.
- Vi har gitt forhåndsvarslet til 14 selskaper i Nordland om at de har brutt MTB-forskriften, sier regiondirektør i Nordland, Janne Andersen til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no. Hun vil ikke opplyse hvor store bøtene for disse forholdene kan bli, men understreker at det dreier seg om betydelige beløp. - For flere av aktørene snakker vi om millionbeløp, sier hun. Etter det Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no forstår skal det i ett av tilfellene være snakk om en bot på nærmere 12 millioner kroner.
Mangler proporsjoner Administrerende direktør i Salmon Group AS, Leif Rune Pedersen (bildet), mener praktiseringen av regelverket rundt MTB mangler enhver form for proporsjoner. - For det første mener vi at direktoratet bør bruke en gjennomsnittsbetraktning når de skal vurdere om hvorvidt MTB er overholdt. En måned kan biomassen overstige det lovlige volumet. En annen måned kan det ligge under. Vi driver en biologisk produksjon der sjøtemperatur spiller en avgjørende rolle for tilveksten. Derfor blir det feil å vurdere dette måned for måned, sier Pedersen. Han legger til at både FHL og NSL har tatt initiativ for å få samtaler med Fiskeridepartementet for å endre praktiseringen av MTB-regelverket.
- At bøtene beregnes av hele volumet som ligger over MTB, og ikke begrenses til det en oppdretter eventuelt ville ha tjent på å bevisst drive overproduksjon, er etter min mening hel feil. Det fører til en praktiseringen av regelverket som mangler enhver proporsjon, mener Pedersen. Han bruker konflikten mellom SAS og Norwegian som eksempel. SAS ble dømt for industrispionasje, hvilket er en alvorlig sak. De fikk en bot på 3 millioner kroner. En oppdretter som produserer litt for mye laks en måned, kan risikerer bøter som er høyere enn det.
Ikke aktuelt å endre regelverket Leder for havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, Jens Chr. Holm sier i en kommentar til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no at det ikke er aktuelt å endre praktiseringen av MTB-forskriften. - Dette var noe oppdretterne selv gikk inn for. Vi kan ikke gå over til en gjennomsnittsbetraktning av den enkle grunn at vi da vil innføre et system som blir helt umulig å kontrollere, og å håndheve, sier Holm.