Young Fish Seminar Skretting

GMO-fôr:- Kommer til et stadie hvor vi ikke lenger kan velge

Mads Martinsen leder for forskningsstasjonen hos Skretting påpekte på Young Fishs fagtreff ”laks på bordet”, hvor viktig det er med nye fôrråstoff i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 Linn Therese Skår Hosteland

- GMO-planter er svært omdiskutert. Laksenæringa har bestemt at det er ”NO-GO” enn så lenge, men vi kommer til ett stadie der vi ikke lenger kan velge, sier han.

Mange muligheter

Martinsen forteller at insekter har en nydelig amminosyre-profil, er på laksens naturlige matfat og vil kunne være perfekt som fôringrediens.

- Vi ser kontinuerlig etter nye råvarer til fôret. Noe jeg syns er spesielt spennende er mikroalger som bare trenger litt lys og oksygen, og dobles ekstremt fort. Mange av disse er også rik på fett og proteiner og mange har høyt innhold av Omega3, som kan nyttes godt i fôret, sier han.

Han forteller at det i dag, fortsatt går mye avskjær til spille og at Skretting også ser på animalske rester som et alternativ.

- Blodmel forsker vi på, men det henger litt igjen med kugalskap og salmonella, sier han.

Han er understreker at både kylling fisk og svin konkurrerer om de samme råvarene, og at deler av råvarene allerede er begrenset.

- Måtte jeg velge hvem som skulle hatt råvarene er valget enkelt. Jeg spiser gjerne både kylling og svin men laksen er en vinner. Den redder ikke verden men er med å bidra, avslutter han.