
Gode råd for rogn og yngel
Nå som årets rogninnlegg begynner å nærme seg, kommer Salmobreed med noen gode råd for inkubasjon, klekking og startfôring. Les dem her.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
* Gjeldende anbefaling på inkubasjonstemperatur er å holde temperaturen under 8 grader fra innlegg og helt frem til startfôring. Vi har imidlertid registrert at mange med godt resultat har benyttet et noe mer differensiert regime hvor temperaturen holdes under 8 grader fra innlegg av rogn og frem til ca 200 døgngrader inn i plommesekkstadiet. Deretter økes temperaturen til 10 grader frem til startfôring.
* Startfôring gjøres gjerne ved 14 grader første 4-5dagene for deretter å senke temperaturen til 13 grader.
* Ved sene innlegg, prøv å avstemme temperaturen ved innlegg best mulig til den temperatur rognen er inkubert på. Deretter kan temperaturen gradvis økes.
* Metabolisme og forbruk av plommesekk øker med økende lys, så mørke for rogn og plommesekkyngel er å anbefale. UV-lys kan skade rogn og plommesekkyngel, mens infrarødt lys er det lys som skal være minst skadelig.
* Ved bruk av klekkeskap husk at straks yngelen begynner å løfte seg har dere kort tid på å overføre yngelen til startfôringskarene. Det er bedre å flytte den over en dag for tidlig enn å holde den for lenge. Om den holdes lenge øker stresset og oksygenforholdene kan forverres raskt, noe som kan resultere i dårlig kvalitet og tap av yngel.
´Resultat fra Salmobreeds rognundersøkelsen viser at en kan oppnå svært gode resultat i startfôringen både ved bruke av små og store startfôringskar. Et kritisk punkt er imidlertid antall utfôringspunkt. Når en øker karstørrelsen økes gjerne også antall individ som holdes i karene. Da er det viktig å sørge for nok utfôringspunkt slik at all yngel får tilgang til fôr. Ved få utfôringspunkt ser en gjerne at andel "pinner" blir større enn normalt
* Sørg også for å holde temperaturen under 14 grader for startfôringsyngelen. Som ved inkubering av rognen vil for høy temperatur kunne øke innslaget av deformiteter.
Hentet fra Salmobreeds nyhetsbrev nr 6 2009