Fangst av raudåte

Gründere på raudåte

I Tromsø har tre gründerne i Calanus AS startet fangst og foredling av raudåte. Neste år trenger de flere fartøy i fangstleddet.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Raudåte. Calanus AS

- På sikt ser vi for oss et samarbeid med flere småtrålere eller større kystbåter. Raudåte kan bli et godt alternativ for en del fartøy utenom de rene fiskerisesongene, sier Trond Larsen, produksjonskoordinator i bedriften til Kystogfjord.no. Rett før påske flyttet bedriften inn i det tidligere Nortura-slakteriet på Sortland, for å starte et nytt kapittel i sin drøyt tiårige historie. Nå er hele lageret her.

Det har i lang tid vært en mangel marint fett, og fôrbransjen har i større og større grad ty til planteoljer. For ca 5-6 år siden ble raudåte lansert som en mulig løsning.

- Vi opplever raudåte som en svært spennende fôringrediens, uttalte daværende Øyvind Risnes, informasjonssjef i Ewos til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no I 2008.

Raudøte er rik på marint fett og omega 3, men å overfiske på denne arten vil utgjøre en stor risiko ettersom den utgjør næringsgrunnlaget for mange andre arter.

Fangst av raudåte. Foto: Calanus AS

Ikke opptatt av oppdrettsnæringen

Med bare 13 prosent utnyttelse kan kvotereserven synes komfortabel, men bedriften vil langt heller ha en forvaltningsplan på bordet, slik at flere kan komme til å delta i utviklingen av en forsvarlig høsting.

Gründerne er ikke enige i at arten bør få være i fred, som mat for fisk og andre arter.

- All høsting i naturen er basert på uttak av et biologisk overskudd, og betyr alltid at det tas føde fra andre bestander. Eksempelvis forbruker naturen fem kilo raudåte for å produsere ett kilo sild, altså kan en sildefisker bytte 5 kr mot 60 kr. Hvem sier nei til et slikt regnestykke, sier Kurt Tande, og ser ingen vansker med å håndtere en diskusjon om hvor i næringskjeden man skal hente ressursene fra, og hvorfor.

De tre herrene i Calanus AS er imidlertid ikke opptatt av oppdrettsnæringens interesse for arten.

- Det er en bit vi ikke engasjerer oss i. Vi konsentrerer oss om utnytting av raudåte i helsekostsegmentet, spesialingrediens til en del marin yngel, samt ingrediens i hundefôr i Felleskjøpets sortiment. For eksempel er vi litt stolte av at raudåte var «drivstoffet» for hundespannene til gull- og sølvvinnerne av årets Finnmarksløp.

Calanus har i flere år drevet helt i det små, jobbet langsiktig for å få produktet godkjent og bygget opp markedet. Nå er det tid for oppskalering. I fjor var omsetninga på 11 millioner. I år blir den det dobbelte. USA godkjent produktet i fjor. Kurt Tande, forsknings- og utviklingsleder i bedriften, håper EU kommer etter i løpet av et år.

Les også: Raudåtolje reduserer bukfettet

Les også: Ny raudåtefabrikk er under planlegging