Hans Haddal

Haddal mener det er ingen grunn til å hisse seg opp

NSL og FHL har reagert på at regiondirektør i Fiskeridirektoratet region Vest har uttalt at han tror at de fleste rømminger ikke meldes. - Ingen bør hisse seg opp over at jeg mener at tallet på urapporterte hendelser i 2010 er større en fem, svarer Haddal tilbake. Han sier det er viktig at man i stedet for å påstå at urapportert rømming ikke er et problem, klarer å utvikle en samhandling som bidrar til at vi får erfaringene på bordet.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Pål Mugaas Jensen

Haddal sier til Kyst.no at det han har uttalt er at de fleste rømminger, etter hans syn, ikke blir meldt inn Fiskeridirektoratet. - Dette betyr ikke at situasjonen ikke er blitt bedre. Når det gjelder antall rømt fisk så mener jeg sitasjonen er blitt bedre og dette har jeg også uttalt til media. Det er derfor viktig å presisere at jeg først og fremst har uttalt meg om antall hendelser som skulle vært rapportert, ikke antallet på rømt fisk i fjorden, understreker Haddal.

Etter Haddals syn gir ikke statistikken grunnlag for å hevde at det er de fire selskapene som har meldt fra om rømming av laks som er ansvarlige for all rømt oppdrettslaks på vestlandet i 2010, eller at det er den ene oppdretteren som har meldt fra om rømt regnbueørret som er ansvarlig for all rømt regnbueørret. - Å hevde at det rømmer fisk uten at Fiskeridirektoratet får melding om er en konsekvens av de observasjoner vi gjør. Jeg kan ikke se at det er noe kontroversielt i denne uttalelsen.

Etter mitt syn bør ikke diskusjonen handle om hvorvidt det skjer urapportert rømming, men heller om hvordan vi i fellesskap kan ta tak i utfordringen, sier han.

Naivt å tro statistikken gir et fullstendig bilde At det pekes på at rømmingsstatistikken viser nedgang som et bevis for at han tar feil, mener Haddal ikke er noen god argumentasjon - Å argumentere med utgangspunkt i at vi har en statistikk som gir et fullstendig bilde av situasjonen synes jeg er naivt. Det er også en påstand som plasserer alt ansvar på de som melder fra til oss, sier han.

Også kritikk til myndighetene - Når det gjelder årsaken til problemet så retter jeg ikke kritikk bare mot oppdretterne. Jeg tror dette også handler om at vi i fiskerforvaltningen må gå i oss selv. Vi må se på regelverket og vi må se på praksis, sier han.

Haddal påpeker at i dag er reaksjonssystemet i stor grad basert på at oppdrettere melder fra til Fiskeridirektoratet. - Som jurist trives jeg dårlig med denne tilnærmingen. Systemet er ikke uproblematisk i forhold til de krav som enhver borger og næringsdrivende må kunne stille til alminnelig rettsikkerhet. Men istedenfor å snakke om at urapportert rømming ikke er et reelt problem, så tror jeg det er viktig at vi klarer å utvikle en samhandling som bidrar til at vi får erfaringene på bordet. Bare da vil næring, villfiskinteressene og offentlig forvaltning i fellesskap kunne håndtere realitetene og utfordringene på en bedre måte, sier han.

Les også

FHL kjenner seg ikke igjen 

 Ventar meir av ein regiondirektør i Fiskeri-direktoratet

- Det meste meldes ikke

Krever eit meir offensivt Fiskeridirektorat

Skylder på for få ansatte