
Helsedirektoratet: - Gleder oss over presiseringene
Divisjonsdirektør ved Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp sier de er svært glade for at man ha fjernet presiseringene om begrensningen av fiskeinntaket hos gravide og kvinner i fruktbar alder.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I dag presenterte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet sin nytte- og risikorapport om sjømat . Rapporten ble bestilt allerede i fjor sommer, men ble først presentert i dag.
Funnene i rapporten var utelukkende positive for alle som er glad i å spise sjømat. Dette er noe som Helsedirektoratet vil ta med seg og kommunisere overfor forbrukerne.
- Det har vært synd at man har sådd tvil om tryggheten til de fete fisketypene, og det er med en stor glede at konklusjonene er så tydelige i dette dokumentet. Det kan vi ta med oss videre i arbeidet for å kommunisere at det både er trygt og har en god helsegevinst å spise mye fisk, sa divisjonsdirektør for folkehelse ved Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp under dagens presentasjon.
- Denne oppdateringen gir oss nødvendig innspill i henhold til det arbeidet som vi gjør med å rådgi befolkningen om hva man kan spise, og hva som er sunt å trygt.
- Dette representerer gode nyheter. Rapporten understøtter dagens kostråd på fisk, og understreker at fisk har en viktig plass i det helsefremmende kostholdet.
Han var spesielt fornøyd med at man har fjernet rådet til gravide og kvinner i fruktbar alder om å begrense inntaket av fisk.
- Det er særlig hyggelig at rapporten viser at det ikke er grunnlag for å anbefale egne varsomhetsregler for gravide eller kvinner i fruktbar alder. Vi gleder oss over å kunne fjerne presiseringen om begrensningen av fiskeinntaket som tilhører disse gruppene, uttalte Klepp.
- Rapporten viser tvert imot hvor viktig det er at disse gruppene spiser fisk. Det er godt dokumentert at mors inntak av fisk bidrar til positiv utvikling hos nervesystemet til fosteret, og hos spedbarn som ammes, sa divisjonsdirektøren.
Han mener rapporten med det rette viser de positive sidene ved å spise fisk jevnlig.
- Rapporten understøtter vårt kunnskapsgrunnlag som viser at vårt inntak av fisk og fiskeolje beskytter mot utviklingen av hjerte- og karsykdommer, og også kan redusere faren for død ved hjertesykdom.
- Fisk er dessuten, som vi har hørt en god kilde til næringsstoffer som vitamin D, selen og jod.
- Rapporten formulerer på en god måte at man går glipp av helsefordelene dersom man spiser mindre enn ett fiskemåltid i uken. Dette er det viktig for oss å kommunisere ut til befolkningen.
- Det er spesielt unge kvinner som spiser minst fisk, og som dermed kan gå glipp av de veldokumenterte fordelene som inntak av fisk medfører, sa Klepp.