
- Het sommerlek med villaks
Laks som biter på sportsfiskerens redskap og hales inn stresses. Enkelte ganger så mye at den dør selv om den straks slippes fri.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Innlegget under er skrevet av Tone Løvold, seniorrådgiver og Frode Staldvik, daglig leder i Kunnskapssenter for laks og vannmiljø:
Risikoen for at gjenutsatt laks dør synes å øke med økende vanntemperatur og kanskje dør 20 % av dem når vannet er varmere enn 20 grader. Likevel har sportsfiskere med aksept fra myndigheter og eller etter påbud fra elveeiere sannsynligvis aldri satt tilbake flere laks enn i løpet av årets rekordvarme sommer. De etiske dilemmaene har aldri vært hetere.
I mange vassdrag er det færre villaks enn tidligere og beskatningen må ytterligere reduseres for å sikre at mange nok laks gyter. Slippes fangsten ut igjen kan flere fiske og elveeiernes inntekter opprettholdes, og det uten at det går for mye utover gytebestanden. Dette er selvfølgelig viktige argumenter. Men spesielt under forhold der en vesentlig andel av gjenutsatt laks kan dø, og i vassdrag nesten all laks allerede er fredet og fangsten oftest må settes ut igjen, bør heller enda sterkere begrensinger i fiske nøye vurderes.
Villaksen har egenverdi utover de rent økonomiske og kulturelle interesser som er knyttet til den. I fjor ble16 000 laks fanget for så å bli satt ut igjen. Tilstrekkelig opplæring og tilrettelegging fra tilbydere av fiske kan redusere skader på en gjenutsatt villaks. Mattilsynet bør likevel gi tydelige regler for når fang og slippfiske kan aksepteres. Mangler myndighetene tilstrekkelig kunnskap fortjener villaksen at en «førevar» praksis legges til grunn.