Hydro Seafood’s anlegg i Farsund åpnet

Verdens mest moderne oppdrettsanlegg ble i går åpnet av ordfører Ove Rullestad ved Langøy i Farsund. Selskapet Hydro Seafood har kjøpt seg inn i lokale oppdrettsbedrifter, og satser nå friskt på fisk. Nær 10 millioner har anlegget som tåler vær og vind kostet.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var en stor dag med mye interessant informasjon om en næring i enorm utvikling. Havbruk er bare i startgropen i forhold til potensiale, og nå satser de store innen bransjen på distriktet med å investere betydelig kapital. På gjestelisten til den offisielle åpningen var Fiskeridirektoratet, Fylkesmannens miljøvernavdeling, Fylkesveterinær samt representanter for Farsund og Lyngdal kommune. Hydro Seafood kjøpte seg for et års tid siden inn i Hidra Edelfisk AS, Storøy Laks AS og Lafjord Group AS. Mest moderne - Det gamle anlegget vi hadde ved Langøy er fjernet. Nå har vi fått det mest moderne utstyret innen oppdrettsnæring. Dette tåler mye mer vind og sjø, forklarer vert Kjell Larsen, daglig leder i Storøy Laks AS. Fordelen er at de 538.000 fiskene som nå er på omlag kiloen, får friskt vann med mye sirkulasjon ut mot åpne havet. Anlegget er 55 meter bredt og 85 meter langt. Her produseres nær 3.000 tonn fisk til en omsetningsverdi av 75 millioner kroner over to år. Etter om lag halvannet år veier fisken omtrent fire kilo og er slakteklar. Hemmeligheten bak det værsikre anlegget er det stive stålanlegget. «Rasvåg» lå og duppet i bølgene, men på anlegget var det ingenting som tydet på at man hadde hav under føttene. All foring er datastyrt. Fisken blir overvåket på en TV-skjerm, og det er flere utstikkere eller broer som gjør at det er mulig å holde oversikt over laksen. Det er til sammen fire personer i full jobb, samt at det vil være behov for ekstrahjelp i de mest hektiske periodene ved anlegget. Arnt Magnus Larsen er driftsleder i Farsund. Satser lokalt Larsen og Skretting understreker at det vil bli gjort store investeringer på slagkraftige havbruksenheter i fremtiden. De satser på flere anlegg både i Farsund, Lyngdal og Flekkefjord i løpet av en fem års periode. ? Planen vår er at anlegget skal bli liggende her og hvert år ta i mot fisk for avl og senere slakt, sier Larsen. For selskapet er dette en stor dag. Sett fra Hydro Seafoods ståsted er Sørlandet et spennende område med store muligheter. ? Vår fordel på det utenlandske markedet er at vi kan spore alle stoffer i fisken vår. Kvalitetsmessig er det bra at dette moderne anlegget ligger ut mot det frie farvann, mener Skretting. Han tror oppdrettsnæringen vil bli en av de virkelig store områdene for matproduksjon i fremtiden gjennom å avle og høste i havet, i stedet for bare å ta av de eksisterende ressurser som finnes under vann. ? Videreforedling vil også bli stadig mer viktig. Det skal skje her i regionen. Forbrukerne vil ha maten ferdig, sier direktøren og forklarer at basisen for selskapet er å høre på de lokale eierne. Entusiasme i lokalmiljøet er viktig. Hydro Seafood blir om et par uker offisielt overtatt av Nutrecko som er et Nederlandsk selskap. I næringen er de store og driver i dag med oppdrettslaks i blant annet Chile og Skottland. Også dette utenlandske selskapet har i følge Skretting planer om storsatsing i Agder. Fersk laks til det amerikanske markedet er et område som skal prioriteres. Infrastruktur - Det er derfor interessant at det i Farsund også finnes en flyplass. Infrastruktur er vesentlig, sier direktøren. Rullestad mener at oppdrettsnæringens signaler kan være et viktig moment å ta med i forhold til arbeidet overfor offentlige myndigheter med å få flyrute på Lista igjen. ? Basen med filetering og røyking vil per i dag være i Flekkefjord hvor det fra kommunens side har vært vist vilje. Vi ønsker også et godt samarbeide i de andre kommunene, men vi tar vår del av skylden for at dialogen ikke har vært satt i gang, Skretting håper at Farsund og Lyngdal ville komme næringen i møte ved å legge forholdene til rette med et felles mål om å skape verdier som vi er svært bevisst på å ikke overbelaste. ? Husk, oppdrettsnæringen vokser raskere enn noen annen næring i verden med 10 prosent årlig. Vi er avhengig av arealer. Etter båtturen og omvisningen var det sammenkomst og oppdekning med smørbrød og kaker i Festsalen på Husan. Skivene med laks og eggerøre gikk unna, og selskapets ledelse informerte og fikk spørsmål. - Store muligheter Selskapet har i dag 16 konsesjoner, hvorav tre i Farsund og to i Lyngdal. På sikt øyner de muligheter også for å avle på andre fisketyper som torsk, kveite og piggvar, samt andre arter som de foreløpig ikke kan røpe navnet på. Enkelte arter egner seg også bedre for fjorder. Av nye områder de har blinket seg ut som interessante her i distriktet er Sigersvoll og i Rosfjorden. ? Vi har kapitalen som skal til for å satse på denne næringen som foreløpig er i startfasen. Bare tenk på alle de biprodukter som kan følge med i form av farse eller lakseolje, sier en overbevisende Skretting. Også Larsen poengterer verdien av havbruk, og viktigheten i å ikke overbelaste miljøet. Det er det først og fremst næringen selv som får svi for. Rullestad la ikke skjul på sin positive holdning til næringen. ? Det er ennå engstelse for miljøproblemer i forhold til oppdrettsnæringen. Det henger igjen fra tidligere, og derfor er det behov for opplysning for å få frem realitetene i dag. Rullestad karakteriserte næringen som samfunnsnyttig, og håpet at oppdrettsbransjen blir store for Norges del.